• Početna>
  • Vesti>

Trepča: Nemamo pravni osnov da rešimo problem stanara “Samačkog bloka”

Za rešavanje problema sanacije zgrade Samačkog bloka u Severnoj Mitrovici, koja je u vlasništvu kombinata “Trepča”, za Kosovo Onlajn je iz tog preduzeća poručeno da oni nemaju pravni osnov da to urade imajući u vidu okolnosti u kojima rade i posluju na Kosovu i Metohiji.

“Problem koji treba rešavati u vezi uslova u kojima žive stanari Samačkog bloka su pre svega u sferi socijalne politike za šta je zadužena i lokalna samouprava. Za rešavanje stambenih pitanja, između ostalog, Opština dobija značajna finansijska sredstva iz budžeta Republike Srbije, za sve kategorije pojedinaca i porodica radi rešavanja njihovih egzistencijalnih pitanja. Smatramo da u ovim okvirima, i na bazi realnih mogućnosti, trebaju rešavati i pitanje socijalno najugroženijih, kao što je grupa stanara – korisnika na drugom spratu predmetne zgrade”, kaže se u odgovoru dostavljenom redakciji.

Iz “Trepče” potvrđuju da je zgrada Samačkog doma u njihovom vlasništvu i da je namenjena za privremeni smeštaj radnika tog kombinata.

“U proteklom periodu dodeljivane su sobe na korišćenje radnicima od kojih su mnogi već ostvarili pravo na penziju, mnogi stanari su van bilo kakve veze sa Trepčom (iz drugih ustanova), a neke od soba su i uzete na korisćenje i bez saglasnosti Trepče“, poručuju iz ovog preduzeća.

Ističu, da oni od stanara ne naplaćuju kiriju, niti su to činili ranije, a u vezi nastalog problema, inicirali su pokretanje akcije na zbrinjavanju radnika koji su ostali bez krova nad glavom.

“Preko Jedinstvene organizacije sindikata Trepča je uputila sredstva pomoći porodicama i pojedincima, kao i pomoć u hrani u prvim danima nakon požara. Takođe, inicirali smo i početak radova na sanaciji krova davanjem pomenutog dopisa-zahteva za pomoć u obezbeđivanju sredstava koji smo zajedno sa Izveštajem ‘Urbanizma’ iz Kosovske Mitrovice o stanju objekta sa predmetom i predračunom prve faze sanacije prosledili SO Kosovska Mitrovica, po prethodnom dogovoru sa Kancelarijom za KiM, a zbog činjenice da Trepča nije i ne može biti korisnik budžetskih sredstava”.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još