Proslavljena slava manastira Devič

Obeležavanje ktitorske slave u manastiru Devič započelo je svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio episkop raško – prizrenski vladika Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva. On je u besedi poručio da je ova svetinja  simbol istrajnosti i opstanka.

,,Današnji praznik ove svete obitelji i svetost ovoga mesta sabrali su nas ovde sve zajedno, ne samo iz okoline, jer u okolini nema naših sunarodnika, Srba, pravoslavaca. Nekada su samo oni živeli na ovim prostorima, ali tokom istorije, zbog mnogih nevolja i proganjanja, napustili smo ove prostore, osim ove svetinje ovog manastira i groba Svetog Joanikija, koji se ovde nalaze. Upravo svetost ovog mesta nas privlači, jer je Gospod ovu svetinju postavio kao svećnjak”, rekao je u besedi episkop raško – prizrenski Teodosije.

Uprkos hladnom vremenu mnogobrojni verujući narod posetio je ovaj isceliteljski manastir.

,,Videti ovaj svet, posetiti ovaj manastir, shodno njihovoj usamljenosti, drago mi je da se ovoliko sveta okupilo na ovom svetom mestu”, kaže posetilac iz Severne Mitrovice.

,,Toliko mi je drago, napajam se duhovno i ne znam kako da objasnim, toliko je milosti i blaženstva božjeg u mojoj duši”, kaže posetilac iz Beograda.

,,Kad god nam se ukaže prilika mi se organizujemo i dođemo da posetimo ovu našu veliku svetinju Sv. Joanikija Devičkog”, kaže posetilac iz Kraljeva.

,,Dolazak ovde mi znači puno, prvi put sam ovde, imao sam veliku želju, tako da mogu reći da se divno osećam”, kaže posetilac iz Zvečana.

Manastir Devič sagrađen je 1455. godine i nalazi se u šumi, podno venca Devičke planine, pet kilometara južno od Srbice. Sagrađen je na mestu gde je u šupljoj bukvi boravio veliki podvižnik iz 15. veka Sveti Joanikuje Devički, koji je tu prešao iz Crne Reke i ostao do svoje smrti gde se i danas čuvaju njegove mošti.

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još