• Početna>
  • Vesti>

Više od dve decenije nisu privedeni pravdi počinioci zločina u Peći

Ubistvo šestorice dečaka u kafiću “Panda” u Peći dogodilo se pre 21 godinu a počinioci tog zločina još nisu privedeni pravdi, rekao je ministar za rad, zapošljavanje i socijalna i boračka pitanja Vlade Srbije Zoran Đorđević, dodavši da veruje da će porodice ali i javnost dobiti odgovor na pitanje ko je ubio tu decu.

Đorđević je, prilikom današnjeg pomena tog masakra, rekao da je zločin u Peći bio jedan u nizu mnogih koji su se dogodili na Kosovu srpskom narodu.

Udruženje kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji radi na tome da se zločini nad srpskim narodom ne zaborave i ne padnu u zaborav, naglasio je Đorđević dodajući da je taj događaj bio uvod u sve ono što se kasnije događalo, a i danas se događa na Kosovu.

“Postoje i oni u Srbiji koji bi voleli da su počinioci tog zločina Srbi. Uveren sam da će istraga pokazati da su krivci za ovaj zločin albaski separatisti”, rekao je srpski ministar dodajući da je kojim slučajem suprotno Priština bi odavno objavila ko su počinioci.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić rekao je da bi tužilaštvo za organizovani kriminal ali i za ratne zločine trebalo da saopšti odgovore na pitanje koje porodice ubijenih zanima, a to je – ko su počinioci tog zločina.

Spasić je podsetio da je svojevremeno bivši ministar spoljnih poslova Vuk Drašković izjavio da je su “za zločin u Pandi krive Crvene beretke, režim Miloševića i Legija” ukazujući da to nije tačno i da veruje da je takve izjave Drašković davao u javnosti “kako bi se osvetio Legiji za Ibarsku magistralu”.

On je naglasio da su porodice ubijenih uplašene i da u javnosti ne žele da pričaju o tom slučaju previše, ali očekuju od tužilaštva da do kraja sprovede istragu i počinioce privede pravdi.

Pre 21 godinu, 14. decembra 1998, dvojica maskiranih ljudi ušli su u kafić „Panda“, u centru Peći, i rafalnom paljbom iz automatskog oružja usmrtili petoricu srpskih srednjoškolaca i jednog studenta.

Tada su ubijeni: Ivan Obradović, Zoran Stanojević, Svetislav Ristić, Dragan Trifović i Vukosav Gvozdenović, svi odlični učenici pećke gimnazije „Sveti Sava“ i student Ivan Radević.

Izvor: Kosovo Onlajn

Comments

Pročitaj još