• Početna>
  • Vesti>

Popović: Stub opstanka Srba na Kosovu je zadržavanje omladine i otvaranje novih radnih mesta

Meštani Gračanice naredne godine mogu da očekuju novi i funkcionalniji objekat za boravak dece, stanovnici Lapljeg Sela i Preoca rešavanje problema reke Gračanke u martu 2020, dok je završetak stanova za mlade bračne parove, socijalno ugrožene porodice i kadrove predviđen za februar, poručuje u intervjuu za Kosovo Onlajn predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović.

Popović je podsetio da će Republika Srbija nastaviti da pomaže kosovske Srbe novim paketom pomoći i u nastupajućoj godini i priznao da pitanje bezbednosti imovine građana ostaje i dalje veliki izazov za predstavnike opštine i čuvare javnog reda i mira.    

Šta građani Opštine Gračanica mogu da očekuju u sledećoj godini od lokalne samouprave?  

Vlada Republike Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem sprema paket pomoći u vidu investicija svakoj opštini sa sprskom većinom na Kosovu i Metohiji.

Mi se užurbano spremamo, mislim da će već prvi rezultati biti vidljivi od proleća. Svakako smo svesni toga da je stub opstanka našeg naroda ovde zadržavanje omladine, odnosno otvaranje novih radnih mesta. Na tome intenzivno radimo. To nije problem samo u opštini Gračanica to je, mogu slobodno da kažem, i regionalni problem. Međutim, ono što raduje jeste da stvarno imamo stručne ljude koji rade na tome i da stvarno postoje ideje i inicijative koje će uroditi plodom.

Kako biste ocenili bezbednost imovine na teritoriji Opštine Gračanica?

Sa predstavnicima policije i KFOR-a po pitanju bezbednosti imovine građana na teriotoriji opštine Gračanica održan je niz sastanakaka i iznad svega mi želimo da se problem krađa reši, a odgovorni privedu licu pravde.

Sada mogu nekom srednjom ocenom da ocenim bezbednost na teritoriji opštine Gračanica. I dalje imamo krađa, međutim, ne u tolikoj meri kao što je to bilo pre. 

Ono što je generalno uspeh svih tih sastanaka i svega onoga što smo do sada uradili, jeste da na neki način meštane opštine Gračanica približimo institucijama. Na jednom od sastanaka smo i rekli da jednostavno meštani treba da prijave sve što je sumnjivo policiji. Bez dobre saradnje policije i meštana ne možemo da očekujemo rezultate. Vidim da za sada to funkcioniše, nije to je još na nekom zadovoljavajućem nivou ali iz dana u dan vidimo neke pomake, sigurno smo sa nekim informacijama preventivno delovali.

U cilju rešavanja problema krađa od čuvara reda i zakona zahtevamo pojačane policijske kontrole i veće angažovanje ljudstva na terenu.

Insistirali smo na tome da se otvore dve podstanice, jedna u Lepini, druga u Donjoj Gušterici, da se broj policajaca u civilu poveća. Međutim, to ne zavisi od nas, to je pitanje za policiju. Zahtevali smo da oni treba da budu agilniji u rešavanju nekih slučajeva reše. 

Mi smo opština kroz koju prolazi regionalni put između Prištine i Gnjilana, pa bi možda trebalo da se odrede neke tačke gde bi policija pojačala svoju prisutnost. 

Kako ćete rešiti problem reke Gračanke u Lapljem Selu i Preocu?

Uspeli smo da nađemo alternativno rešenje za problem Gračanke i očekujem da ćemo već od marta naredne godine moći da obradujemo meštane Lapljeg Sela i Preoca lepim vestima u vezi sa rekom. Pozitivan je  znak što je na nedavno održanoj debati o zagađenosti Gračanke u Lapljem Selu bio prisutan gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti. To pokazuje da naše dve susedne opštine žele da sarađuju u rešavanje zajedničkih ekoloških problema.

Kako ćete rešiti problem “divljih” priključaka na kanalizacionu mrežu u delu Gračanice koji se naslanja na susedno albansko selo Ajvalija?

Kad smo videli da je to stvarno veliki problem, a da sami investitori i ministarstvo nas nisu upozorili na to, mi smo odreagovali onako kako bi svaka lokalna samouprava odreagovala. Ti radovi su stopirani, a pre dva dana smo poslali pismo ministarstvu da se još 750 metara, koji su bitni, do krajnjeg odredišta kanalizacije završi. Sad čekamo odgovor. Trenutno mogu da kažem da su radovi obustavljeni i da su meštani za sada zadovoljni.

Šta od kapitalnih investicija građani mogu da očekuju u narednoj godini?

Meštani Gračanice će u narednoj godini sasvim sigurno dobiti novo i funkcionalnije obdanište koje će biti izgrađeno na novoj lokaciji i po svim evropskim standardima. Već postojeća zgrada obdaništa biće iskorišćena u druge svrhe.  U narednoj godini nastavićemo projekat započet u ovoj, izgradnju nove vodovodne mreže, što je jedna od većih investicija, biće dovršeno asfaltiranje svih ulica i želja nam je da Gračanica od ruralnog naselja u nekom narednom periodu dobije obrise malog grada.

Prethodno opštinsko rukovodstvo najavilo je i izgradnju zaobilaznice oko Gračanice, a od svega još ništa.

Projekat pretvaranja glavne ulice u lepo uređeno šetalište postoji već dve godine ali da se ne može sprovesti bez saglasnosti ministarstva saobraćaja. Opština Gračanica nema ingerencije za izmeštanje regionalnog puta, to je posao Ministarstva saobraćaja za koji trebaju određene dozvole.

Ono što ja mogu da kažem kao gradonačelnik jeste da sigurno nećemo odustati od ovog problema jer obilaznicom oko Gračanice rešavamo mnogo stvari koje su važne za našu opštinu, zbog toga ćemo nastaviti da lobiramo ne bi li dobili sredstva i dozvolu za realizaciju planiranog.

Izvor; Kosovo Online


Comments

Pročitaj još