• Početna>
  • Vesti>

Počinje svetkovina filma u Gračanici: Četiri dana vrhunskog kinematorgrafskog stvaralaštva

Peti Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival biće otvoren večeras u 19h, projekcijom filma “Asimetrija”. Festival će zvanično otvoriti direktor Festivala Miroslav Mogorović i rediteljka Maša Nešković. Premijernoj projekciji, prisustvovaće i dramska umetnica Mira Janjetović, glavna protagonistkinja filma.

Gostujući u emisiji “Mitrovica na dlanu” Radio Kosovske Mitrovice, urednik filmskog programa Doma kulture Gračanica Boban Jevtić kaže da je četvorodnevni festivalski program biran pažljivo i da će ovdašnjoj publici pružiti mogućnost da isprate trenutno najaktuelnije naslove domaće i strane kinematografije.  

“Program festivala počinje dramom  “Sinonimi” koja je dobitnik Zlatnog medveda, na Berlinskom festivalu. Potom sledi otvaranje festivala filmom “Asimetrija” Maše Nešković koja će svečano otvoriti Festival. Od 21h, na programu je još jedan film “Martin Eden” kaže Jevtić.

U nastavku festivala, biće prikazani filmovi koji, kako Jevtić dodaje, trenutno pune bioskopske sale širom centralne Srbije. To su bioskopski hitovi „Realna priča“, rediteljski prvenac Gordana Kičića. Zatim krimi drama sa elementima komedije, „Četiri ruže“ Vasilija Nikitovića, koja upravo stiže u bioskope, a koja će ovdašnju publiku zaintrigirati iz lokal-patriotskih razloga, obzirom da je glavni lik poreklom Zvečanac, koji odlazi u prestonicu koja sa njim počinje da koketira, onako izazovna i pomamna kao nimfa.

Jevtić najavljuje i projekcije filmova  „Ajvar“ rediteljke Ana Marije Rosi sa Natašom Ninković i Sergejem Trifunovićem u glavnim ulogama,  zombi komediju Predraga Ličine „Poslednji Srbin u Hrvatskoj“ i dramu „Pijavice“ u režiji Dragana Marinkovića čiji je scenario pisan po istoimenom romanu Davida Albaharija, a glavne uloge tumače Nikola Đuričko i Lazar Ristovski. 

U okviru strane selekcije, stiže i novi film Abela Ferare „Tomazo“ koji postavlja pitanje da li ostareli glavni junak može da nađe sreću u ulozi supruga i oca.

“Subota je dan koji smo rezervisali za naše mališane. Na repertoaru će se  naći četiri animirana, sinhronizovana filma namenjena najmlađima – „Ailovo putovanje“, „Solan i Ludvig: Misija na Mesec“, „Lote i izgubljeni zmajevi“ i „Čuvena invazija medveda na Siciliju“. Biće to pravi filmski praznik u Gračanici” kaže Jevtić.

Posetioci festivala imaće priliku da glasaju i na taj način izaberu najbolji domaći film koji će biti proglašen na zatvaranju festivala.  

Festival organizuje Evropski kulturni forum uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u partnerstvu sa Domom kulture „Gračanica“.

Festivalska cena karte je 100 dinara, osim za film ,,Asimetrija”za koji je ulaz slobodan.

“Kupovinom svake karte posetioci će učestvovati u nagradnoj igri koja se dodeljuje na zatvaranju festivala. Vrednost nagrade je 5000 dinara. To je dodatni motiv i podstrek publici da dođe, da gledamo filmove” rekao je Jevtić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još