• Početna>
  • Vesti>

Vladika Teodosije: Verbalni delikt otvara prostor za dalju etničku diskriminaciju

Povodom presude Osnovnog suda u Prištini Ivanu Teodosijeviću, bivšem ministru administrcije i lokalne samouprave u kosovskoj Vladi, koji je osuđen na dve godine zatvora zbog izjave u javnosti povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja u martu 2019 u Zvečanu, Episkop raško-prizrenski Teodosije ocenjuje da ovakvo tretiranje izjave Ivana Teodosijevića, nas nažalost vraća u najmračnije vreme komunističke diktature.

“Duboko smo zaprepašćeni drakonskom presudom Osnovnog suda u Prištini Ivanu Teodosijeviću, koji je zbog verbalne izjave kažnjen dvogodišnjom kaznom zatvora. Uz svo poštovanje za sve ratne i posleratne žrtve na Kosovu i Metohiji neprihvatljivo je da se s jedne strane Srbi drakonski kažnjavaju, dok istovremeno pripadnici bivše OVK koji se summnjiče za brojne zločine protiv nealbanskog, ali i sopstvenog stanovništva, ne samo ostaju nedodirljivi, već se tretiraju kao heroji, uz najteže izraze etničke i verske netrpeljivosti prema srpskom narodu”, istakao je Vladika Teodosije. 

Osvrnuvši se na “rasističke izjave protiv srpskog naroda i grubo vređanje srpskih verskih osećanja i dostojanstva u pojedinim kosovskim medijima”, Episkop raško-prizrenski je istakao da dvostrukim aršinima nema mesta u pravnom društvu nigde u svetu, pa ni ovde. 

“Tretiranje izjave Ivana Teodosijevića kao verbalnog delikta vraća nas nažalost u najmračnije vreme komunističke diktature i otvara prostor za dalju etničku diskriminaciju. U tom pogledu, iskreno se nadamo da će u žalbenom procesu ova presuda biti ukinuta”, naglasio je on.

Vladika Teodosije je još jednom apelovao na sve, da se uzdrže od zapaljive retorike i rade na izgradnji mira i dobrosusedske saradnje na dobrobit svih građana.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još