• Početna>
  • Vesti>

Braun: Pred Specijalnim sudom i članovi prištinske vlade

Jirgen Braun, šef delegacije Bundestaga, koja je posetila Specijalni sud za zločine tzv. OVK u Hagu, izjavio je da je veoma impresioniran radom te pravosudne institucije, kao i da bi u budućnosti pred tim sudom mogli da se nađu i neki članovi prištinske vlade.

„Važno je reći da Sud želi da privede pravdu prema počiniocima ratnih zločina dok su bili u tzv. OVK. U budućnosti, članovi aktuelne vlade na Kosovu takođe mogu biti kažnjeni “, naveo je Braun na svom fejsbuk profilu.

Braun je predvodio delegaciju Bundestaga u poseti Specijalnom sudu, gde im je domaćin bila predsednica Ekaterina Trendafilova.

Na zvaničnom sajtu suda je saopšteno da je Trendafilova tom prilikom zahvalila Nemačkoj na podršci radu Specijalnog suda, koji je, kako je rekla, sa mandatom nezavisnog i nepristrasnog suda, osnovan uz podršku EU.

Sud je, rekla je ona, osnovan da vodi pravične, nepristrasne i sigurne postupke.

Članovi nemačke delegacije koji su boravili u Specijalnom sudu juče pripadaju nemačkoj Komisiji za ljudska prava i humanitarnu pomoć.

Specijalni sud je formiran u leto 2015. da istraži i kazni zločine koje su počinili bivši pripadnici tzv. OVK nad srpskim stanovništvom i drugm manjnskim zajednicama, kao i lojalnim Albancima.

Iako je do sada u tom sudu saslušano više od sto bivših prpadnika tzv. OVK, do danas nije podignuta nijedna optuznica.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još