• Početna>
  • Vesti>

Vučić sa Putinom: Nisam optimista po pitanju kompromisa za KiM

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, na početku razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, da nije optimista kada je reč o postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine. Putin je poručio da se strateško partnerstvo dve zemlje razvija, svakodnevno potvrđuje i ojačava.

Aleksandar Vučić je, obraćajući se Vladimiru Putinu na ruskom jeziku, rekao da mu je drago da se ponovo susreću i zahvalio je na vremenu koje je ruski predsednik izdvojio za susret, što je za njega lično velika čast.

“Svaki susret sa vama ima veliki značaj za Srbiju”, naglasio je Vučić, u obraćanju na početku sastanka, koji će biti nastavljen u četiri oka.

Predsednik je još jednom zahvalio Putinu na stalnoj podršci koju pruža Srbiji za očuvanje njenog teritorijalnog integriteta i nacionalnih interesa.

“Ali moram da vam kažem da nisam optimističan po pitanju postizanju konačnog kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine, ali o toj temi ćemo zajedno razgovarati”, rekao je Vučić.

“Gasovod kroz Srbiju skoro završen”

Vučić je, najavljujući teme o kojima želi da razgovara sa šefom ruske države, informisao Putina da je deo gasovoda “Turski tok” koji prolazi kroz Srbiju skoro završen, što je velika šansa za razvoj, i što će uticati na bolju budućnost građana. 

Ukazao je da je ekonomska saradnja Srbije i Rusije sve bolja, te da robna razmena kontinuirano raste. 

Podsetio je da se u Srbiji sprovode projekti sa RŽD-om, te pohvalio odgovornost i profesionalizam ruskih partnera.

Posebno je zahvalio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu za saradnju.

Vučić je podsetio na Putinovu posetu Beogradu s početka godine, koje se, kaže, sa zadovoljstvom sećaju građani Srbije, i pozvao ruskog predsednika da dođe ponovo u Srbiju.

“Očekujemo vas u skorije vreme da posetite našu zemlju”, rekao je Vučić.

Ruskom predsedniku je uručio pismo patrijarha Irineja, koje mu je poglavar SPC lično uputio.

Putin: Strateško partnerstvo se svakodnevno potvrđuje i ojačava

Vladimir Putin je poželeo dobrodošlicu Aleksandru Vučiću i istakao da mu je veoma drago što vidi predsednika Srbije.

“Hvala vam što ste prihvatili naš poziv, naši odnosi se razvijaju, naše strateško partnerstvo se svakodno potvrđuje i ojačava, i u političkim i ekonomskim odnosima, kao i u sferi bezbednosti”, rekao je Putin na početku sastanka, koji je bio otvoren za javnost.

Kako je rekao ruski predsednik, prošle godine je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje porasla za dva odsto, a u periodu januar–septembar ove godine još za devet odsto.

Putin je dodao da na razvijanju odnosa dve zemlje aktivno rade zajedničke komisije, kao i da će o svemu više razgovarati sa srpskim predsednikom tokom posete.

Ruski predsednik je poručio Vučiću da ga očekuje u Rusiji ponovo u maju sledeće godine, dok je predsednik Srbije dodao da će mu biti velika čast.

Dvojica predsednika će imati sastanak u četiri oka u rezidenciji “Bočarov ručej”, a potom će razgovore nastaviti s delegacijama na radnom ručku koji Putin priređuje u čast predsednika Srbije.

Aleksandar Vučić je po dolasku u Soči istakao da će sa Vladimirom Putinom razgovarati o svim ključnim pitanjima – od Kosova i Metohije, situaciji u regionu Zapadnog Balkana, do toga kako Putin sagledava političku situaciju u Evropi, Evroaziji i celom svetu.

Razgovaraće se i o ekonomiji, jer je za Srbiju od ključnog značaja bilateralna saradnja sa Rusijom i unapređenje trgovinske razmene.

Sa predsednikom su u Soči doputovali i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, kao i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Po završetku sastanka, Putin i Vučić trebalo bi da se obrate medijima.

Ovo je, inače, Vučićev 17. sastanak s predsednikom Rusije, a treći za godinu dana.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još