Počelo suđenje Todosijeviću zbog izjave o Račku

Pet meseci nakon što je kosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv bivšeg ministra administracije lokalne samouprave u Vladi Kosova, Ivana Todosijevića, danas je u Osnovnom sudu u Prištini počelo suđenje ovom funkcioneru Srpske liste.

Todosijević se tereti za„podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“, a zbog izjave povodom 20-godišnjice od NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu.

“Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“, izjava je Todosijevića zbog koje početkom aprila protiv njega pokrenuta i istraga.

Pre toga kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, smenio ga je sa funkcije zbog „govora mržnje“ i „neznanja, mržnje i vređanja žrtava Račka“.

Todosijević se na današnjem ročištu izjasnio da nije kriv, dok je njegov advokat, Nebojša Vlajić, potom, u razgovoru sa novinarom KoSSev portala, rekao da je zatražio oslobađanje od optužbi njegovog klijenta.

„Odbrana naravno tvrdi da to nije krivično delo, da to što je on rekao spada u dozvoljenu slobodu govora i da to garantuju i kosovski zakoni i Ustav Kosova i Evropska konvencija o osnovnim ljudskim pravima“.

Zbog izjave o slučaju Račak, Todosijević je podneo „političku odgovornost“, navodi Vlajić, dok krivične odgovornosti, po mišljenju odbrane, u ovom slučaju nema.

Sud je saslušao argumente tužioca i odbrane, izveo dokaze koji su predloženi u optužnici i zakazao izricanje presude za četvrtak u 9:30.

Todosijević je na poslednjim izborima za Skupštinu Kosova izabran za jednog od 10 poslanika Srpske liste.

Izvor: Kossev

Comments