Obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Mitrovici

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, pod sloganom “Oboji svet narandžasto”,  obeležava se danas. u EU Kući u Severnoj Mitrovici.

Okrugli sto na temu “Borba protiv nasilja nad ženama”, u organizaciji Koordinacionog mehanizma za borbu protiv nasilja u porodici Severne Mitrovice, a u implementaciji NVO Women Business Association (WBA), počinje sutra od 10 časova u EU kući.

Na okruglom stolu panelisti će biti: Koordinator za borbu protiv nasilja u porodici Olivera Milošević, 
psiholog Dalija Medić i radnica Centra za socijalni rad Maja Milovanović.

Međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama, obeležava se u sklopu 16 Dana aktivizma, a ima za cilj da aktivira akcioni plan Koordinacionog mehanizma, koji je usvojen od strane Skupštine opštine i lokalne samouprave Severna Mitrovica 2019.godine, izjavila je za Kontakt Plus radio koordinator ovog tela Olivera Milošević. 

“Ovim planom obuhvaćeno je niz aktivnosti u narednoj godini, poput uvođenje SOS linije za žrtve porodičnog nasilja, otvaranje Savetovališta i prihvatilišta za žrtve porodičnog nasilja u sve četiri opštine na severu Kosova, jačanje kapaciteta člnaova Koordinacionog mehanizma, povećanje prisustva medija itd.”, kazala je Miloševićeva.

Članovi Koordinacionog mehanizma su predstavnici lokalne samouprave Severna Mitrovica, Centra za socijalni rad, predstavnici prosvetnih, zdravstvenih i pravosudnih institucija sa akcentom na tužilaštvo, predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, Kosovske policije, civilnog društva sa severa Kosova i medija.

Projekat je podržan od strane UN Women.

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je svetska kampanja koja počinje 25. novembra 
Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Kampanja obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

25. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama
1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a
3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima
6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra
10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava

Kampanja je nastala u okviru Centra za žensko globalno liderstvo na Univerzitetu Ratgers 1991. godine, kao godišnja akcija koja zahteva ukidanja svih vrsta nasilja nad ženama. Od tada, kampanju je širom sveta obeležilo preko 5000 organizacija u više od 180 zemalja. 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments