Godfri za RTS: Cilj Amerike je da ohrabri dijalog Beograda i Prištine

Novi američki ambasador Entoni Godfri kaže da je cilj Amerike da ohrabri dijalog između Beograda i Prištine i ukaže na to koliko bi ljudi u regionu imali koristi od toga da se nađe rešenje za kosovski problem.

“Moj zadatak je popravim odnose Srbije i SAD, ali da radim u interesu svoje zemlje na Balkanu, a interes Amerike je da Zapadni Balkan postane mesto stabilnosti i prosperiteta, gde se poštuju demokratske vrednosti, gde zemlje poštuju granice i imaju dobre odnose”, rekao je Godfri u intervjuu za RTS.

Ističe da je za to najbolji način put ka Evropskoj uniji i zato je, kako kaže, njegov cilj da upotrebi svu energiju i sva sredstav ambasade u Beogradu da pomogne Srbiji da postigne ono što je sama sebi postavila – a to je ulazak u EU.

Naveo je da je Evropska unija poslala loš signal kada je rekla da zaustavlja proces proširenja. 

“Američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer i ja smo razgovarali i izrazili razočarenje što EU nije učinila korak napred. Bio je to loš signal”, rekao je amrički ambasador.

Ipak, napominje, članstvu u EU ostaje za Srbiju važan podtrek.

“Kolege iz Brisela su me uverile da nije baš došlo do potpune promene politike i podsetili su me da je proširenje utkano u osnivačka dokumenta Unije, tako da to pitanje nije sasvim zatvoreno”, rekao je amabasador.

Na pitanje da li vakuum koji ostalja odlaganje prošrenja za neke druge uticaje na primer Rusije i Kine, američki mabasador kaže da ga to ne uznemiruje.  

“Srbija dobro napreduje, najveći deo investicija dolazi iz Evrope. Evropa je blizu, a Kina i Rusija su daleko. Razumemem specijalne veze Srbije sa Rusijom i Kinom i one su vam važne, Srbija sama odlučuje o svojim partnerstvima i mi te odluke poštujemo”, naveo je Godfri.

Posebno poštujemo odluku o neuralnosti i suverenitet Srbije i znamo da je Srbiji važno da postane članica EU, rekao je ambasador. 

Prema njegovim rečima, reforme koje su urađene i one koje treba obavati zbog članstva u EU su važne same po sebi, a ne samo zbog članstva.

Ponovio je da da se Amerika zalaže da sve zemlje u regionu postanu članice EU, a naroito one koje to žele.

Izvor: RTS

Comments