• Početna>
  • Vesti>

Simić: Priština mora da pokaže poštovanje prema srpskom narodu

Nema tog ljudskog  i građanskog prava koje Priština nije prekršila kada su Srbi u pitanju, pa tako sada pokušava da nam oduzme i pravo glasa, istakao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić, gostujući u emisiji “Aktuelnosti” na TV Most, koju je uredila i vodila Ljiljana Janković. 

I pored toga, naglasio je Simić, Srpska lista čvrsto drži u rukama svojih legalno osvojenih 10 mandata i neće dozvoliti  da neko drugi, ko nema podršku srpskog naroda odlučuje o svima nama.

“Mi nikada nismo i nećemo kriti, da sledimo politiku Aleksandra Vučića, a to je politika mira, politika kompromisa i dijaloga i politika pronalaženja realnih rešenja, posebno kad je u pitanju unapređenje života građana na prostoru Kosova i Metohije, a pre svega Srba i nealbanaca. Ono što u ovom trenutku imamo za zadatak jeste, pre svega, da sačuvamo mir”, rekao je Simić. 

On je istakao da sve skorije izjave podižu tenziju i priča o trovanju jeste puštanje jednog opasnog balona dezinformacija i čistih laži, koja je, po njegovom mišljenju, uzburkala strasti.

“Optužili su Srbe da su trovali Albance, to nije nimalo naivna stvar, podgrejala je atmosferu na terenu. Sa druge strane, mi nikada nismo delovali na taj način da smo tražili funkcije zarad funkcije. Srpska lista jeste državni projekat koji za cilj ima staranje o građanima koji žive na ovim prostorima. Nama treba pozicija unutar tih institucija kako bi zaštitili prava našeg naroda, ne na račun drugog, ne ugrožavajući interese Albanaca i ostalih zajednica koje ovde žive, ali apsolutno ne pokušavamo da ćutimo na sve one napade kojima se Srbi, njihova imovina,SPC suočavaju na prostoru Kosova i Metohije”, naglašava Simić.

Stoga, dodaje on, kada govorimo o koalicijama, prvo što ćemo da zahtevamo jeste da taj mandatar, ko god on bio, mora da pokaže poštovanje prema srpskom narodu. 

“Jer, kada neko kaže da ne želi da sarađuje sa Srpskom listom , to znači da ne želi da sarađuje sa srpskim narodom. Mi smo na poslednjim izborima osvojili više od 96 odsto glasova, naš legitimitet i legalitet je neupitan, zato što sa druge strane imamo partije koje govore da su pobednici, a za njih je glasalo 11 odsto upisanih albanskih birača. Za Srpsku listu, od ukupnog broja upisanih Srba , glasalo je više od 60 odsto. Onda mi treba da postavimo pitanje njihovog legitimiteta”, ističe potpredsednik Srpske liste.

Simić naglašava činjenicu da, ukoliko su oni u Prištini pozivali na razgovore poslanike i političke partije, koji su imali jednog poslanika nakon ovih izbora, onda moraju da pokažu poštovanje i prema deset poslanika Srpske liste, pored kojih stoji deset gradonačelnika koji upravljaju svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još