Vučić: Srpskom nasleđu na KiM potrebna zaštita

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je u obraćanju na 40. zasedanju Generalne konferencije Uneska u Parizu da i dalje postoje pritisci da se srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji preda nekom drugom i da mu je neophodna zaštita.

Aleksandar Vučić je istakao da je veoma važno šta će biti usvojeno u Unesku, jer je za očuvanje mira i stabilnosti veoma važno čuvanje kulturnog nasleđa.

To je, kako je naglasio, važno za svaku naciju, a tako i za celi svet.

Vučić je naveo da se Srbija zalaže da se Povelja Uneska i dalje poštuje.

Podvukao je da je neophodno da se posveti posebna pažnja zaštiti kulturnog nasleđa od svih oblika nasilja.

S tim u vezi je ukazao da je srpsko kulturno nasleđe na KiM, koje je pod zaštitom Uneska, ugroženo, a kao primere naveo manastire Dečani, Peć, Gračanicu i druge.

“To kulturno nasleđe nije važno samo za srpski identitet već i za celu Evropu i svet”, naglasio je Vučić ističući da Povelja Uneska mora biti poštovana.

Dodao je da će Srbija biti spremna da konstruktivno i blisko sarađuje sa svim zemljama koje su članice Uneska.

Ukazao je da je neophodna saradnja kako bi se suočili sa zajedničkim problemima.

“Mir je jedan od najvažnijih ciljeva, ali je nemoguć ukoliko ne učimo šta su kulture, bez komunikacije, bez poznavanja međusobnih razlika. Unesko je jedan od glavnih stubova koji drže sve”, podvukao je Vučić.

Istakao je da Unesko mora da pruži odgovore na izazove sa kojima se suočava čovečanstvo i naglasio da su miran međudržavni dijalog, tolerancija, kao i međudržavna razmena vrlo važni za očuvanje stabilnosti.

“Kosovo ne može da postane član Uneska”

Vučić je, nakon obraćanja na 40. konferenciji Uneska u Parizu, izrazio uverenje da Kosovo ne može da postane članica te međunardone organizacije.

“Imamo dobre odnose sa Uneskom i ne postoji nikakva doza straha da bi neko mogao da naruši poredak u kojem su članice Uneska samo međunarodno priznate zemlje. To znači da sam uveren da Kosovo ne može da postane članica Uneska i da će Srbija u ovoj veoma značajnoj organizaciji uvek uspeti da u budućnosti odbrani svoje interese”, rekao je Vučić u izjavi novinarima.

Unesko je, prema njegovim rečima, ponovo organizacija koju svi poštuju, što se, kako ističe, vidi i po ogromnom odzivu zemalja na ovoj konferenciji.

Naveo je da Srbi znaju da je Unesko važan u smislu zaštite kulturno-istorijskih spomenika na KiM, na čemu je ponovo insistirao, te dodao da je ta organizacija značajna i za razvoj obrazovanja svojim planovima, stategijama i programima.

Zbog toga, ocenio je, poseta šefice te organizacije Srbiji u septembru bila veoma važna.

Učešće na ovoj konferenciji, prema njegovim rečima, bila je još jednom prilika da Srbija zaštiti teritorijalni integritet i upozori još jednom na ugroženost četiri dragulja južno od Ibra na KiM – Pećku patrijaršiju, manastire Gračanica, Bogorodica Ljeviška u Prizrenu i Dečani, kao i grobnih mesta i svih drugih značajnih mesta koja su bila ugrožena u prethodnom periodu od strane onih koji ne priznaju državu Srbiju.

Čestitao je timu Srbije u Parizu pri Unesku, koji vredno radi da bi se pozicionirala Srbija na najbolji način.

“Razgovori sa Makronom od velikog značaja za Srbiju”

Očigledno je da Francuska želi rešavanje kosovskog čvora i da želi da Evropa, a i sama Francuska, imaju ključnu ulogu u svemu tome, izjavio je Vučić.

“Mi smo uvek govorili da je EU za nas u redu kao posrednik, nismo nikada pravili probleme i nismo njih okrivljavali za naše balkanske neuspehe”, dodao je Vučić.

Istakao je da su razgovori sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom od velikog značaja za Srbiju.

“Uputili smo naše molbe i pitanja i verujem da, ako ništa drugo, bar znamo kakav je raspored i kada možemo da očekujemo određene informacije i neka pomeranja u okvirima EU. Kada govorim o pomeranjima ne mislim na promenu stavova, već o ustanovljavanju nove metodologije o kojoj je Makron govorio”, rekao je Vučić novinarima u Parizu, rezimirajući razgovore sa šefom francuske države.

Predsednik je naveo i da su bilateralni odnosi sa Francuskom danas dobri, da raste trgovinska razmena, prisustvo francuskih kompanija u Srbiji, kao i broj zaposlenih u tim kompanijama u našoj zemlji.

Zahvalio je Makronu na iskrenom gostoprimstvu.

“Srbija je imala veliku čast i ponosan sam na to što sam mogao da predstavljam zemlju koja je dobila takvu podršku i naišla na takvo gostoprimstvo francuskog domaćina, predsednika Makrona”, rekao je Vučić.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još