• Početna>
  • Vesti>

Mustafa: Ako se ne postigne dogovor sa Samoopredeljenjem, DSK prelazi u opoziciju

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa izjavio je večeras da ova stranka ide u opoziciju ako se ne postigne dogovor sa Samoopredeljenjem o budućoj Vladi Kosova.

“Ako se ne postigne (dogovor), DSK prelazi u opoziciju, ali ni u kojem slučaju ne ide sa drugim strankama, nećemo koristiti nijedan drugi put, niti drugu koaliciju, ako nađemo rešenje sa Samoopredeljenjem. Sama činjenica da pregovaramo pokazuje da nema dogovora, međutim kada pregovarate, tada ne možete proglasiti da je posao obavljen jer ljudi mogu reći svašta. Ovde ne može biti pobednika, ili će obe strane biti pobednici ili nećemo imati dogovor“, rekao je Mustafa za RTV 21.

Mustafa je rekao da sa Samoopredeljenjem nisu razgovarali o podeli ministarstava i prema njegovim rečima, ministarstva neće deliti prema određenim oblastima.

“Nismo razgovarali sa Samoopredeljenjem o tome, video sam različite izjave, različita pisanja o tome koja ministarstva treba da pripadnu kojoj stranci, ali to je više stvar želje, jer moramo sesti i misliti da moramo da srazmerno preuzmemo odgovornost, a neću dozvoliti usmeravanje razgovora ka tome da jedna stranka preuzme jednu oblast jer ćemo onda imati dve vlade unutar jedne vlade. Što se tiče priče oko toga ko je šta tražio, to su neistine, jer ja nisam tražio nijedno ministarstvo od Samoopredeljenja niti je Samoopredeljenje tražilo od DSK“, rekao je Mustafa.

Mustafa je rekao da bi prema težini položaja premijera, DSK trebalo da ima više ministarstava.

“Sada bi trebalo da bude tako, jer položaj premijera teži više od ministarstava, ali o tome ćemo ponovo raspravljati kao o pitanju i videti kako da napravimo podele, jer imamo premijera, zamenika premijera, pošto imamo manje ministarstava, potrebno nam je manje zamenika ministara. Mi ne pravimo koaliciju sa DPK, imamo odluku Generalnog saveta DSK da se pregovara sa Samoopredeljenjem jer za to postoji opšta volja“, rekao je Mustafa.

U međuvremenu, sastanci na ekspertskom nivou između Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje o postizanju vladajuće koalicije nastavljaju se svaka tri dana.

Izvor: RTV 21

Comments

Pročitaj još