Likovna kolinija “Jesen u Prizrenu” počinje danas

Dom kulture „Gračanica“ organizuje  sedmodnevne likovne susrete „Jesen u Prizrenu“. Umetnici će narednih sedam dana stvarati u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena.

Ovo izuzetno mesto, grad Prizren sa svojim duhovno kulturnim vrednostima ugostiće slikare: Biljanu Novković iz Beograda, Svetislava Ludoškog iz Zrenjanina, Gorana Jovanovića iz Knjaževca, Mirjanu Novković iz Novog Sada, Svetislava Slavkovića Kajzera iz Prizrena (Vranje),  Milijanu Vujović iz Podgorice i Miroslava Živkovića iz Niša.

„’Jesen u Prizrenu’ je kolonija tematski vezana za izuzetne simbole i dragulje našeg nasleđa i održava se po peti put. Do sada smo imali dosta događaja u Svetim Arhangelima, Atrijumu crkve Svetog Spasa i u Bogosloviji „Sveti Kirilo i Metodije”. Ovom kolonijom nastojimo da održimo kontinuitet povratka srpske stvarajuće umetnosti i kulture u ovaj grad, u kome je do rata 1999. godine živelo više od deset hiljada Srba. U toku kolonije je planirana i poseta manastirima Visoki Dečani i Pećka patrijaršija“- rekao je Nebojša Jevtić, urednik Galerije Doma kulture Gračanica.

Izložba radova biće održana u Prizrenu i Gračanici.

Pokrovitelj kolonije je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije uz nesebičnu podršku Eparhije raško-prizrenske.

Izvor: RKM, saopštenje

Comments

Pročitaj još