Vučić se sastao sa Tanjom Fajon

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i Evropske unije, navodi se u saopštenju Predsedništva.

Aleksandar Vučić je čestitao Tanji Fajon na izboru za predsednicu delegacije Evropskog parlamenta pri parlamentarnom Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i Evropske unije, saopštila je Služba za saradnju s medijima Predsednika.

“Vučić je pozitivno ocenio dogovor lidera zemalja članica o nosiocima najznačajnih funkcija u EU i izrazio nadu da će institucije EU i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put Srbije”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je predsednik Vučić naglasio da Srbija pozdravlja izbor Vladimira Bilčika na mesto novog izvestioca EP za Srbiju, uz zahvalnost njegovom prethodniku, Dejvidu Makalisteru, na doprinosu i aktivnoj podršci evropskim integracijama Srbije.

“Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu, a regionalna saradnja, jačanje odnosa sa susedima i nastavak politike pomirenja predstavljaju naše spoljnopolitičke prioritete”, istakao je predsednik Vučić, saopšteno je iz Predsedništva. 

Vučić je dodao da Srbija pridaje veliku važnost Berlinskom procesu, čiji se značaj ogleda u pružanju podrške evropskim integracijama Zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mere.

Predsednica Parlamentarnog odbora Tanja Fajon je rekla da se “Evropski parlament zalaže za proširenje EU i da je Srbija među najozbiljnijim kandidatima”.

Kako se u saopštenju navodi, Fajonova je čestitala na ekonomskim uspesima Srbije i zahvalila na mogućnosti da Evropski parlament posreduje u dijalogu vlasti i opozicije.

Fajonova je izrazila zabrinutost za slobodu medija, ali je istovremeno čestitala na izradi medijske strategije.

“Evropski parlament će nastaviti da aktivno podržava politiku proširenja EU i zagovara srpski pristup kao najbolji način za napredak u evropskim integracijama”, rekla je Tanja Fajon.

Očekuje da će Evropski savet promeniti odluku u vezi sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da će poslati pozitivan signal tim zemljama pre Samita EU – Zapadni Balkan u Zagrebu, navodi se u saopštenju Predsedništva.

Izvor: RTS

Comments