• Početna>
  • Vesti>

Specijalno kosovsko tužilaštvo preuzima slučaj smrti aktiviste LVV, Astrita Deharija

Glavni tužilac Kosova, Aleksander Ljumezi odlučio je da slučaj smrti Astrita Deharija, aktiviste pokreta Samoopredeljenje (LVV), prebaci iz nadležnosti Osnovnog tužilaštva u Prizrenu u Specijalno kosovsko tužilaštvo. Ova vest dolazi nakon objavljivanja specijalističkog izveštaja švajcarskog Forenzičkog instituta u Lozani u kojem je navedeno da u slučaju smrti Deharija, koji je 5. novembra 2016. preminuo u sobi pritvorske jedinice zatvora u Prizrenu, ne treba isključiti umešanost treće osobe.

Razlog za prebacivanje ovog slučaja u nadležnost specijalnog tužilaštva je izbegavanje sumnje u mogućnost kršenja načela nepristrasnosti, navodi se u saopštenju za medije kancelarije glavnog kosovskog tužioca.

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva, kako je navedeno, vodiće slučaj, a pomoć će mu pružiti i drugi specijalni tužioci.

Jedan od njih je i Sulj Hodža, tadašnji glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Prizrenu, koji je nakon dvonedeljne istrage, Deharijevu smrt proglasio samoubistvom.

Po objavljivanju izveštaja, sam Hodža zapao je u žižu interesovanja kosovskih medija, ali je za većinu odbio da komentariše izveštaj, naglašavajući da on nije bio predmetni tužilac u slučaju, već da je samo kao glavni tužilac saopštio nalaze lekara.

Pored toga, Hodža je trenutno predmetni tužilac u dva slučaja visokog profila od velikog interesovanja za srpsku zajednicu – ubistvo Olivera Ivanovića i istrage u vezi sa navodnom mrežom krijumčara, u kojoj je do sada uhapšeno 25 policajaca, uglavnom sa Severa.

Specijalno tužilaštvo još uvek bez glavnog tužioca

Međutim, Specijalno tužilaštvo Kosova još uvek nema glavnog specijalnog tužioca. Na njegovo imenovanje čeka se još od 4. aprila kada je bivši glavni tužilac Rešat Miljaku otišao u penziju. Tužilački savet Kosova već dva puta ove godine nije uspeo da izabere glavnog tužioca, a krajem septembra TSK je objavio imena pet kandidata za ovu poziciju.

Za mesto glavnog specijalnog tužioca predloženi su bili Haki Gecaj (Haki Gecaj), Ade Dema (Atdhe Dema), Armend Hamiti (Armend Hamiti), Bljerim Isufaj (Blerim Isufaj) i Afrim Šefkiu (Afrim Shefkiu).

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još