Đurić sa ambasadorom Švedske: Nova vlast u Prištini pretnja regionalnoj stabilnosti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Kraljevine Švedske u Republici Srbiji Janom Lundinom.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je ukazao na težak položaj i probleme Srba u pokrajini i objasnio veoma komplikovanu situaciju u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine.

Đurić je sagovorniku predočio da u Prištini na vlast dolaze političke snage koje su dosadašnjom političkom praksom, retorikom i programskim opredeljenjima dokazale da su protiv dijaloga i da su pretnja za regionalnu stabilnost.

Veoma je, prema Đurićevim rečima, opasno i to što je interregnum u Prištini iskorišćen za pojačavanje pritiska prema srpskom narodu, čija se politička volja iskazana na poslednjim pokrajinskim izborima sistematski zanemaruje, i kome se otvoreno preti upadima takozvanih kosovskih specijalaca na sever pokrajine.

Đurić je, takođe, konstatovao i da se sada već višemesečna praksa protivpravnog zabranjivanja ulaska u pokrajinu predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Srbi stavljaju pred ozbiljne egzistencijalne izazove, jer je Kancelarija glavni kanal za realizaciju ekonomske pomoći našem narodu. 

On je istakao da će Srbija uložiti sve napore da destabilizacija regiona bude izbegnuta i da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen, pod uslovom da nove prištinske vlasti stvore minimalne preduslove za to.

Strateško opredeljenje Beograda je, prema Đurićevim rečima, snaženje regionalne saradnje i stvaranje preduslova za zajednički ekonomski i demokratski napredak, ali jezik pretnji, ultimatuma i ucena kojim se služi Priština ne doprinosi ostvarenju tog cilja.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments