• Početna>
  • Vesti>

Milivojević: Ako Kurti istera svoje, teško da će biti dijaloga

Novi komesar Žozep Borel je na saslušanju u Evropskom parlamentu rekao da će njegov prvi zadatak kao naslednika Federike Mogerini biti Kosovo, tako da je očigledno da se Brisel neće povući, ali je činjenica da se Amerika direktno uključila, što znači da će diktirati dinamiku rešavanja tog problema, izjavio je diplomata Zoran Milivojević za Kosovo onlajn komentarišući dešavanja unutar EU, da li ona mogu naterati Brisel da se povuče iz rešavanja kosovskog pitanja i da li će tu ulogu prepustiti SAD i drugim silama.

“Albanija i Severna Makedonija su dobile poruku kakva je perspektiva pristupanja. Ispunjeno je ono što je najavljeno još ranije, da će prioritet u narednom periodu biti sređivanje stanja u EU na račun proširenja i to je sada Makron potvrdio u političkom smislu. Treba računati na to da će se Unija baviti sobom, a pitanje proširenja će u najmanju ruku biti predmet ozbiljne diskusije. To će sigurno podići nivo evroskepticizma u tim zemljama, ali i svim drugim koje teže EU, kao što su Srbija i Crna Gora. Takođe će podići nivo političke konfrontacije između velikih sila, SAD s jedne strane, i Rusije i Kine s druge, odnosno, odraziće se na njihovo nadmetanje na ovim prostorima”, rekao je Milivojević.

Milivojević navodi da ostaje da se vidi da li će biti nastavka dijaloga Beograda i Prištine i pod kojim uslovima.

“Treba da sačekamo da se formira vlada u Prištini, mada kada slušamo Kurtija, teško da ima uslova da se dijalog nastavi. U ovom trenutku teško da ima uslova da se nastavi dijalog, pogotovo ne na platformi albanske strane, za to nema šanse. To što Amerikanci žure je njihov problem, neka oni vrše pritisak na Prištinu, nismo mi krivi za prekid dijaloga. Srbija ima jasan stav o tome pod kojim uslovima treba sesti za sto, a to ne može dok su takse na snazi i nikako na osnovu platforme na kojoj albanska strana insistira”, kaže Milivojević.

Na pitanje da li je izjava ruskog general-majora Sergeja Lipovoja na vežbi „Slovenski štit 2019“ da je Srbija pod zaštitom Rusije nešto što smo već ranije čuli, Milivojević odgovara da Putin prilikom svakog susreta ponavlja da se mora poštovati Rezolucija 1244 i da se to pitanje jedino može rešiti u Savetu UN, a onda to zaista ne može bez Rusije. ”Moskva stoji iza stava da je KiM deo Srbije. Što se tiče vežbe, Srbija ima više više vežbi i intenzivinije sarađuje sa NATO, tako da to nije ništa posebno, uprkos tom sistemu S-400”.

Milivojević ocenjuje da kosovsko pitanje ne zavisi od američkih izbora 2020, nego od toga može li biti pregovora i na kakvoj platformi.

“Pod jedan, kosovsko pitanje ne može da se reši bez Srbije, a pod dva, ne preko kolena, kako se to nekome sviđa, i ne zavisi od američkih izbora, nego od toga može li biti pregovora i na kakvoj platformi. Zapad mora da uvaži interese Srbije da se bez kompromisa ne može doći do rešenja. Na Srbiju više ne može da se vrši takav pritisak, ta vremena su prošla i ako Zapad zaista želi mir i stabilnost na ovim prostorima, onda mora da promeni politički stav, uključujuči i onaj prema Srbiji”, zaključuje Milivojević.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još