• Početna>
  • Vesti>

Ruski pisac Šargunov u Gračanici: Došao sam da vas upoznam

U organizaciji izdavačke kuće “Službeni glasnik” iz Beograda, Međunarodnog beogradskog sajma knjiga i Doma kulture “Gračanica” organizovan je “Sajam knjiga u gostima”, u okviru kojeg je U Gračanici predstavljen portret jednog od najpoznatijih ruskih pisaca mlađe generacije Sergeja Šargunova.

Ruski pisac Sergej Šargunov rekao je da mu je bio san da poseti Srbiju.

“Ja sam ovde došao da pokažem moju knjigu, da se upoznam sa narodom, da čujem što više od vas, kako bih mogao da napravim celokupnu sliku, jer se Ruska Federacija maksimalno trudi da pomogne ljudima na Kosovu i Srbiji, ali je isto tako veoma bitno da od običnih ljudi dobijemo što više informacija”, kazao je Šargunov.

Pored toga što je publici u Gračanici želeo da predstavi svoj novi roman “Album bez fotografija”, ruski pisac i novinar Sergej Šargunov će boravak na Kosovu iskoristiti da u razgovoru sa ljudima, napravi i reporatužu o životu Srba na Kosovu.

“Mi smo zato ovde, da saznamo što više o vama, kako bi smo kroz tekstove i reportaže mogli da pokažemo pravu situaciju i kako živite ovde, a meni mnogo znači to što imam direktan kontakt sa vama. Obično govore, i to je tačno, da mi ne možemo da budemo veći Srbi od Srba, ali sam isto tako dužan da kažem da mi podržavamo ljude u Srbiji i mi smo mnogo teško podneli bombardovanje 1999. godine”, rekao je Šargunov.

Šargunov se dotakao i Petera Handkea, ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade.

“On je isto govorio o životima Srba, o teškim situacijama. Govorio je o pravdi kada niko to nije želeo da čuje i kada su svi gledali da maksimalno sakriju ono što se dešavalo ovde, a on je uspeo. Sada je, nakon dodele nagrade njegova reč došla do izražaja”.

Novinar i direktor Doma kulture Gračanica Živojin Rakočević je prisutnima pročitao šta roman “Album bez fotografija” nudi čitaocima.

“”Album bez fotografija” nudi fotografsko sećanje na proživljeno, na lično iskustvo našeg savremenika, kojeg veoma pogađa ono što se dešava s Rusijom i oko nje. Šargunov je bio učesnik političkih zbivanja koja već sada mogu da se nazovu najnovija istorija Rusije. Njegova literatura i pogled na svet oličavaju savremeno rusko i postsovjetsko društvo. Iako mlad pisac, već je postao lice novog realizma u ruskoj književnosti. Knjiga je autobiografska, napisana s ljubavlju i bespoštedno – u odnosu i prema domovini i prema sopstvenom daru”.

Na promociji je bila i majka nevino ubijenog Dimitrija Popovića, Jorgovanka Popović, koja je pisca darivala majicom i medaljom sa sinovljevim likom. Ona je na taj način želela da iskaže zahvalnost Rusiji, koja je pisala o ovom nemilom događaju.

Ruski pisac Sergej Šargunov rođen je u Moskvi 1980. godine, studirao na Univerzitetu Lomonosov, po profesiji je novinar, a trenutno je deputat u Državnoj dumi Rusije.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još