Kurti: Nema ustavne obaveze da Srpska lista bude u Vladi Kosova

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti u intervjuu kosovskom javnom servisu RTK, rekao je da nije ustavna obaveza da Srpska lista bude u vladi, ali da je svestan da najmanje jedan ministar mora biti iz redova ove srpske zajednice.

“Ne postoji ustavna obaveza da u koaliciji imamo Srpsku listu, ali svesni smo da moramo imati najmanje jednog ministra iz srpske zajednice i da ćemo ispuniti ustavnu obavezu, osim što vladina koalicija ni na koji način neće zavisiti od ucena bilo kog krila, bilo koje boje, a kamoli bilo koje nacionalnosti”, rekao je Kurti.

 Kurti je govorio i o koalicionim razgovorima koje je vodio sa Demokratskim savezom Kosova (DSK). 

„Sve smo bliže i bliže, nikad nismo bili daleko. Naše radne grupe razgovaraju o usaglašavanju programa i zajedničkim vladinim projektima koje ćemo imati, ali i o podeli odgovornosti, funkcija u našem zajedničkom upravljanju. Narod je odlučio da će sadašnja opozicija biti sutrašnja vlada, a istovremeno je Pokretu Samoopredeljnje i meni dao prednost za ovu vladu”, rekao je Kurti.

Kurti je naglasio da je prvi i najvažniji korak sporazum između Samoopredeljenja i DSK, nakon čega će se doneti odluka o daljem delovanju.

“Većinu posla već je obavio narod Kosova. Nećemo imati vladu zavisnu od onoga ko pokušava da nešto prigrabi samo za sebe, ometajući upravljanje”, zaključio je Kurti koji je kandidat za kosovskog premijera.

Izvor RTK/Kosovoonline

Comments