• Početna>
  • Vesti>

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić sastao se u Kongresu sa kongresmenom Stivom Stajversom

U nastavku svoje zvanične posete Sjedinjenim Američkim Državama, potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić sastao se u Kongresu sa kongresmenom Stivom Stajversom. Teme sastanka bile su politička i opšta situacija na Kosovu nakon održanih izbora, okolnosti oko nastavka dijaloga Beograda i Prištine, ali i posebno interesovanje kongresmena Stajversa bilo je pitanje ljudskih prava.

Jevtić je svog sagovornika upoznao sa trenutnim političkim okolnostima i ujedno istakao da prioritet Srpske liste nije ulazak u buduću Vladu Kosova u situaciji kada pojedini lideri većinskog naroda govore da ne žele da imaju nikakvu saradnju sa Srpskom listom. Ukazao je i na to da su zakoni i procedure jasni i nedvosmisleni po pitanju formiranja nove Vlade Kosova kao i učešću Srba, ali da predstavnici Srpske liste ne žele da budu formalnost već da se suštinski bore za prava i interese Srba i drugih manjina na Kosovu i Metohiji. Jevtić je dodao i da je prioritet Srpske liste mir i stabilnost, kao i nastavak dijaloga Beograda i Prištine bez koga neće biti pomaka u odnosima dva naroda.

Ovom prilikom kongresmen Stajvers je čestitao Srpskoj listi izborni rezultat i pobedu na izborima ocenivši da je od izuzetne važnosti da se u institucijama odgovorno i iskreno brane interesi srpskog i ostalih nevećinskih naroda na Kosovu i Metohiji. On je kao posebno istakao i činjenicu da je predsednik Vučić jasno pokazao da je za dijalog i kompromis i da Priština, po utisku koji on ima, izbegava da do nastavka dijaloga dođe pri tom naglasivši da je velika pažnja američke administracije ka iznalaženju kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine nešto što treba da da podstrek i da se takav jedan momenat ne propusti jer je jedinstvena prilika i šansa da se konačno trajno reši ovo za mir i stabilnost važno pitanje.

Na kraju sastanka dvojica sagovornika su dogovorili da ostanu u stalnom kontaktu, a potpredsednik Jevtić se zahvalio kongresmenu Stajversu na podršci u rešavanju problema Srba na Kosovu i Metohiji i ujedno ga pozvao da poseti Kosmet.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica (saopštenje)
.

Comments

Pročitaj još