• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Neprihvatljiv pritisak SAD na srpske organe za rešavanje slučaja braće Bitići

Foto Tanjug

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas za Kosovo Onlajn da rezolucija koju je doneo Predstavnički dom Kongresa SAD, po kojoj se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva braće Bitići, predstavlja neprihvatljiv pritisak koji se vrši na srpske nadležne državne organe.

Drecun je naglasio da ne može niko, pa ni Kongres SAD, da očekuje da će nadležni organi Srbije da krše zakone.

„Jeste interes naš da se razreši svaki zločin, ali u okviru postojećih zakona i propisanih procedura”, podvukao je on.

Ne mogu da prihvatim da neko u rezoluciji Kongresa unapred žigoše nekoga kao izvršioca zločina i da se nekome unapred presuđuje, kazao je on.

„To su neprihvatljive rezolucije i nisu uobičajne, radi se o očiglednom rezultatu lobiranja i pritisku koji porodica Bitići vrši preko pojedinih kongresmena i još je teža situacija što se pored toga od Srbije traži da uradi nešto što je mimo postojećih zakona”, ukazao je Drecun.

Neprihvatljivo je da se za Srbiju postavlja uslov, budući da se u rezoluciji navodi da od napretka u rešavanju slučaja ubistva braće Bitići zavisi razvoj odnosa Srbije i SAD, naveo je Drecun i dodao da Srbija nije američki vazal i da SAD zaboravljaju šta su nam uradile 1999. godine i nakon toga.

Za Srbiju je važno da svaki zločin bude razrešen, međutim za to moraju da postoje činjenice, dokazi, a ne samo nagađanja i pritisak od strane porodice ubijene braće Bitići, kazao je on i naglasio da to nije način da se razreši ubistvo braće Bitići.

Drecun je na pitanje šta će biti ukoliko pomenutu rezoluciju usvoji i Senat SAD, rekao da u aktuelnoj situaciji kada treba se treba posvetiti rešavanju kosovskog problema, kada imamo složenu geopolitičku situaciju, i Kongres i Senat trebaju da budu oprezniji u definisanju nekih osnova za dalje odnosa Srbije i SAD.

Ti odnosi se mukotrpno grade, Srbija mnogo napora ulaže uprkos užasnim posledicama zločinačkog NATO bombardovanja, koje su predvodile SAD, mi to nismo zaboravili niti smo uspeli da nadoknadimo svu štetu koju su nam naneli, istakao je on.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se i Kongres i Senat odnose sa mnogo više obzira i mnogo više poštovanja prema Srbiji i srpskom narodu.

Drecun je komentarišući činjenicu da su SAD postavile dva izaslanika za dijalog Beograda i Prištine i da li će pomenuta rezolucija uticati na zamrznuti dijalog, rekao da te stvari ne treba povezivati.

„Jedno je proces dijaloga Beograda i Prištine, koji je blokiran i koji treba nastaviti, za šta se SAD zalažu. Srbija je postavila uslov da se ukinu takse kako bi dijalog Beograda i Prištine ponovo otpočeo”, podsetio je on za portal Kosovo Onlajn.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još