Palmer, čovek koga zaobilaze

Postavljanje Grenela za predstavnika Bele kuće za da dijalog Beograda i Prištine, odraz je Trampove politike da traži ljude od poverenja, ocenjuje Hamilton.

Međutim njegovo imenovanje je unelo pometnju u američka diplomatska nastojanja, ocenio je ekspert za Evropu na Univerzitetu Džons Hopkins Danijel Hamilton.

“Predsednik Donald Tramp bi voleo da postigne jedan međunarodni sporazum tokom svog mandata. Ideja o postizanju trajnog rešenja između Kosova i Srbije predstavlja jednu takvu mogućnost. Međutim, već je prošlo skoro godinu dana bez većeg uspeha na tom planu”, rekao je juče Hamilton za Glas Amerike.

Prema njegovim rečima, Grenel je očigledno njegov lični prijatelj i istomišljenik kada je reč o mnogim pitanjiama, ali naglašava da je ranije pomenuta predsednikova tendencija iskomplikovala i misiju specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera.

“Palmer, koji je iskusni diplomata kada se radi o Balkanu, iznad sebe ima i Filipa Rikera, vršioca dužnosti pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove. S obzirom da je Riker nadređen Palmeru, mnoge zemlje iz tog regiona nastoje da uspostave vezu sa njim, pritom zanemarujući Palmera. Zbog toga je bila doneta interna odluka da Palmer dobije titulu specijalnog izaslanika”, objasnio je Hamilton.

Kako je dodao, sada se pojavio i Ričard Grenel, dodatni diplomatski kanal, koji zaobilazi Palmera vodeći direktno do Bele kuće.

“Grenel pritom i dalje obavlja dužnost američkog ambasadora u Nemačkoj, koja vodi glavnu reč u Briselu i takodje se oštro protivi ideji, da Srbija i Kosovo mogu da razmene teritoriju kao jedan od uslova za postizanje trajnog dogovora. Ne verujem da će Grenel pridobiti podršku u tome od Evropske unije u celini”, ocenio je Hamilton.

Izvor B92

Comments