• Početna>
  • Vesti>

Drecun: Konferencija o Kosovu, ako do nje dođe biće teška

Foto Tanjug

Ako zapad smatra da pitanje Kosova treba da se reši u okviru samoproglašenih granica Kosova, onda Srbija mora da podigne ulog, izađe iz okvira rešavanja samo kosovskog problema i pitanje postavi regionalno, smatra predsednik skupštinstinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

“Ako se bude održavala mirovna konferencija o Kosovu, treba mnogo da se ispregovara dok do nje ne dođe, a Srbija bi morala da u te pregovore ubaci i pitanje BiH, budućnosti RS i status srpskog naroda posebno u Crnoj Gori. – rekao je on za medije.

Drecun smatra “da bismo na taj način mogli, da otvorimo prostor za drugačije viđenje kosovskog problema od ovoga što je početna ideja SAD i nekih zapadnih zemalja”.

“Po njima Kosovo mora da postane sastavni deo i članica UN i NATO, a da će za uzvrat Srbiji biti pružena pomoć na putu ka EU, kao i ekonomska pomoć. Ta početna pozicija SAD i zemalja koje priznaju tzv. Kosovo po Srbiju je teška a i pregovori, ako do njih dođe, biće teški”, naglasio je Drecun.

On podseća da je zvaničnik Stejt departmenta na Beogradskom bezbednosnom forumu rekao da nije isključena opcija mirovne konferencije, a da je nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno u UN u Njujorku rekla da je moguće da dođe do organizovanja regionalne konferencije.

Drecun ističe da konferencija koja se nagoveštava ne može da prođe bez svih stalnih članica SB, a time i Rusije i Kine”.

 Rusija će, smatra on, nastaviti da podržava Srbiju u borbi za očuvanje suvereniteta i integriteta na Kosova, ali skreće pažnju da se realno mora sagledati koje su mogućnosti Rusije i da ne treba očekivati nerealno.

“Oni mogu da nam daju podšku u UN u sprečavanju da lažna država Kosovo postane njihova članica. Bitno je da se spreči njihov puni međunarodni kapacitet. Dok ne postanu članica UN nikada neće biti u pravom smislu država”, naglasio je Drecun.

“Rusija može da pomogne u ekonomskom razvoju i u energetskoj stabilnosti, Srbiji su potrebne ruske investicije, podrška u jačanju odbrambenih i bezbedonosnih kapaciteta” kaže Drecun i dodaje “Rusija na više načina podiže naš kapacitet u borbi za Kosovo i Metohiju, ali i tu postoje ograničenja”.

Naglašava “da će Rusija biti prisutna u završnoj fazi pokušaja rešavanja konačnog statusa, jer će sve što bude postignuto morati da bude verifikovano u Savetu bezbednosti UN, od strane Rusije i Kine”.

Izvor Tanjug/Kosovoonline

Comments

Pročitaj još