• Početna>
  • Vesti>

Interpol: Prihvaćen zahtev Kosova za odlaganje članstva

Interpol je potvrdio da je prihvatio zahtev institucija Kosova da odloži zahtev za članstvo u toj organizaciji do sledeće godine, piše Zeri i navodi da pitanje članstva Kosova neće biti deo zasedanja 88. Generalne skupštine koja se održava u Čileu, a koja se danas završava.

Članstvo u Interpolu čini se nepremostivim pragom za Kosovo zbog političke situacije u zemlji, navodi dalje taj dnevnik i podseća da je sadašnji premijer Ramuš Haradinaj prvog dana rada Generalne skupštine Interpola zatražio da se zahtev Kosova za članstvo odloži do sledeće godine.

U zvaničnom odgovoru Interpola  Gazeti Ekpres  navedeno je da su juče primili zahtev Kosova za odlaganje zahteva za članstvo i potvrdili da o ovom pitanju neće biti reči tokom zasedanja Generalne skupštine.

Kako dalje piše Zeri, taj zahtev institucija Kosova za odlaganje aplikacije usledio je zbog tranzicije u kojoj se Kosovo trenutno nalazi nakon izbora održanih 6. oktobra.

„15. oktobra, Interpol je primio pismo od vlasti na Kosovu da zbog promena u vladi žele da odlože zahtev za članstvo do sledeće godine, kada će biti održana sledeća Generalna skupština. Na osnovu toga ovo pitanje neće biti uzeto u obzir tokom zasedanja 88. Generalne skupštine koja se održava u Santijagu, Čile”, piše u odgovoru.

Haradinajevo pismo zvaničnicima Interpola su u početku objavili srpski mediji, a kasnije ga je potvrdio i sam kabinet premijera Kosova, podseća Zeri.

U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova Kosova nije reagovalo, rekavši da bi to pitanje trebalo biti upućeno kabinetu premijera.

Ovo je drugi put da Kosovo odustaje od zahteva za članstvo u Interpolu a peti put da nije uspelo u tome.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još