• Početna>
  • Vesti>

Zvečan: Razvoj turizma znači sveukupan razvoj naše opštine

Opštini Zvečan danas su svečano uručena autorska prava vlasništva nad internet stranicom  http:/zvecan-tourism.info, u okviru Strateškog plana za razvoj turizma na području ove opštine.

Stranica je izrađena u okviru projekta „Promocija turističkih potencijala Opštine Zvečan“ koji realizuju Opština Zvečan i NVO Ženski kulturni centar,  pod okriljem Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, koji finansira UNDP.

Opština Zvečan je izuzetno bogata prirodnim i kulturno-istorijskim spomenicima zahvaljujući čemu se njene turističke mogućnosti kotiraju jako visoko.  Tvrđava Zvečan, brojni manastiri – Banjska, Sokolica, Devine Vode, mnogobrojna kulturna i sportska dešavanja, čista sredina pogodna za uzgajanje organske hrane i razvoj seoskog turizma, banjski potencijali Banjske – sve to ovu opštinu čini izvanredno atraktivnom za turiste, a sam turizam mogao bi znatno da doprinese smanjenju  nezaposlenosti i  da da podstrek razvoju malih i srednjih preduzeća.

„Ovaj sajt biće integralni deo  zvaničnog sajta Opštine Zvečan koji je u fazi izrade, s tim što se on tematski bavi isključivo  turizmom“ kaže , menadžer projekta Momčilo Arlov koji je  danas u Opštini Zvečan  održao prezentaciju projekta i internet stranice.

„Opština Zvečan nema turističku organizaciju, a po sistematizaciji ima Odeljenje za turizam, lov i ribolov. Ovo odeljenje nema zaposlene. Sa Opštinom je dogovoreno da u što kraćem roku, što i jeste  njihov plan, zaposle radnike u tom odeljenju, a oni neće počinjati od nule, jer sve što je urtađeno u ovom projektu biće prebačeno njima“ dodao je Arlov.

„Razvoj turističkih kapaciteta jedna je od značajnih prihodovnih grana u našoj opštini, ali i način da se naša opština afirmiše kao atraktivna turistička destinacija. Ovim projektom postavili smo osnove za dalji razvoj Strateškog plana  za razvoj turizma Opštine Zvečan i osnaživanje opštinskih kapaciteta u ovom pravcu“ rekao je ovom prilikom Milan Radomirović, rukovodilac Odeljenja  za kulturu, omladinu i sport u Opštini Zvečan.

U okviru ovog projekta, najpre su odrađena ternatska  istražvanja javnog mnjenja , koja su pokazala da je stanovništvo ove opštine veoma svesno važnosti razvoja turizma i mogućnosti koje ono pruža. Istraživanje pokazuje da je verska baština ocenjena kao izuzetno važna za  razvoj turističkih kapaciteta, i koja i u trenutnim okolnostima ima potencijala dovoljno da se turizam razvije. Rajska banja se sada, nakon pokretanja celog kompleksa, tretira u građanstvu kao  ogroman potencijal dok su veoma loše ocenili smeštajne kapacitete, a kao eventualno rešenje pre svega sugerišu osposobljavanje i vraćanje prvobitne funkcije  hotelu „Trojka“.  Ipak, kao glavne turističke atrakcije Zvečana, njegovi stanovnici izdvajaju tvrđavu Zvečan i kulturno-umetničke manifestacije poput festivala dečje muzike „Cvrkuti sa Ibra“ i džez i bluz festivala „North City“.

U okviru projekta je urađeno i brendiranje obeležja  vezanih za opštinski turizam, uz konsultaciju regionalnog i međunarodnog iskustva, gde je praksa da se turistički simboli uglavnom rade u zelenoj i plavoj boji. Od danas, ovi brendovi pripadaju i zvanično Opštini Zvečan koja raspolaže autorskim pravima.

Obzirom da su građani u najvećem broju odgovora, izjavili da se o potencijalima svoje opštine, pre svega informišu posredstvom lokalnih medija, prepoznata je potreba da se njihove mogućnosti svrsishodno iskoriste.

 Prezentciji je prisustvovala i  predstavnica UNDP-a programa Reload Fiola Raifi, koja je izrazila zadovoljstvo što se u Opštini Zvečan povećava svest o mogućnostima koje turizam sa sobom donosi.

„Ovo je podjednako važno, kako za turističke radnike tako i za stanovništvo na ovom podruzčju.. Ovo će dati šansu i samim građanima  da promovišu proizvode koji se ovde proizvode, što otvara prostor za ekonomski razvoj i pokretanje novih biznisa. Ovaj sajt će biti predat Opštini Zvečan a svi ste pozvani da se uključite u njegov rad „ poručila je Raifi.

Prezentaciju su još uverljivijom i smislenijom učinili predstavnici Pčelarskog udruženja „Sokolica“ iz Zvečana, koji su osvajači evropskih medalja za kvalitet na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima. Oni su prisutnima omogućili da degustiraju sve vrste meda koji se proizvode na ovom podneblju – od standardnih vrsta – livadskog,  bagremovog,  do  nekih nesvakidašnjih kombinacija poput meda sa heljdom, a posebna atrakcija bila je čuvena rakija, takozvana medovača  Predstavljeno je i Manastirsko pivo, koje se već nekoliko godina proizvodi u pivari pri manastiru Banjska, a posetioci su uživali i u ovdašnjim kuhinjskim specijalitetima.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još