Hasani: Samo Srpska lista može da predstavlja srpsku zajednicu u vladi

Jedino predstavnici Srpske liste (SL)mogu da predstavljaju srpsku zajednicu na Kosovu u parlamentu i u vladi, jer je podela vlasti proporcionalna među etničkim zajednicama, tvrdi bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani.

“Ustav je jasan u smislu naše ustavne demokratije, a to znači da se deljenje vlasti vrši po principima Ustava gde su većinske i manjinske zajednice ravnopravne. U tom smislu, Ustav kaže da su pripadnici srpske zajednice zastupljeni u vladi i Skupštini po broju glasova koje su dobili na izborima. U ovom slučaju, SL je dobila sve glasove biračkog tela srpske zajednice i jedino ona može da predstavlja tu zajednicu na Kosovu u parlamentu i vladi”, izjavio je Hasani u intervjuu za Kosovo onlajn:

On navodi da Ustav daje dve opcije kada je reč o imenovanju ministara.

“Odluku o imenovanju treba formalno da podrže partije, grupe građana ili koalicije koje su dobile najveći broj glasova, a ako se imenuju osobe koje su unutar parlamenta, onda se vrše konsultacije. U oba slučaja, volja predstavnika te zajednice, u ovom slučaju je to SL, konstitutivne je prirode, a ne deklarativne”.

Izvor: Tanjug

Comments