• Početna>
  • Vesti>

Cakoli i Keljmendi: Kurti ne može zaobići Srpsku listu zbog Ustava Kosova

Budući kosovski premijer dužan je da odredi određeni broj ministara i zamenika ministara u konsultaciji sa Srpskom listom, ukoliko je ova partija osvojila sva zagarantovana mesta za srpsku zajednicu, izjavio je danas Eugen Cakoli iz Kosovskog demokratskog instituta (KDI).

Cakoli je za Ljajmi ocenio da je za izbor ministara iz nevećinske zajednice neophodna konsultacija sa političkim subjektima koji predstavljaju tu zajednicu.

Kako je rekao, ukoliko se na te pozicije imenuje neko van Skupštine Kosova, tada je potrebno formalno odobrenje većine poslanika srpske zajednice.

“Ako ovo odobrenje ne dobije, kandidatura premijera neće proći”, rekao je Cakoli.

Ekspert za Ustavno pravo Muhamed Keljmendi je napomenuo kakav položaj mogu očekivati manjinske zajednice u budućoj Vladi ko god da je formira.

„Treba imenovati barem jednog ministra iz srpske zajednice i jednog iz ostalih nevećinskih zajednica u Vladi, ako postoji samo 12 ministarstava. Ako se premaši broj od 12 ministarstava, treba imati dva ministra iz redova srpske zajednice, jednog iz nevećinskih zajednica, tri zamenika ministara Srbina i dva zamenika ministara iz drugih nevećinskih zajednica“, rekao je Keljmendi. 

On je takođe dodao je da jedan zamenik predsednika Skupštine treba da bude iz srpske zajednice, a jedan potpredsednik iz ostalih manjinskih zajednica na Kosovu.

Ove reakcije dolaze nakon izjave najozbiljnijeg kandidata za predsednika buduće kosovske vlade Aljbina Kurtija da u njegovoj vladi neće biti mesta za ministre iz Srpske liste.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još