• Početna>
  • Vesti>

Učenički parlamenti K. Mitrovice i mediji: Želimo da se uvažava sloboda govora i da mediji prate i našu reč

U okviru Dečje nedelje, koja se obeležava pod sloganom „Da pravo svako, dete uživa lako“, danas je u Kosovskoj Mitrovici  održana sednica Učeničkog parlamenta, sa temom Deca, mladi i mediji.

O tome kako mediji izveštavaju o deci i mladima, koliko su zainteresovani za njihove probleme i uz to spremni da ih afirmišu i da im pomognu, predstavnici Učeničkog parlamenta su razgovarali sa novinarima  lokalnih medija – Radio Kontakt Plusa, Televizije Most i Radio Kosovske Mitrovice.

Učenički parlamenti postoje u svim srednjim školama u Kosovskoj Mitrovici, a predsednik Učeničkog parlamenta Gimnazije Nikola Biševac kaže da oni zastupaju interese svih đaka u saradnji sa školskim rukovodstvom. Ovo zasedanje posvetili su medijima i njihovoj ulozi u životu dece i mladih.

„Mediji mogu puno da nam pomognu, da omoguće slobodu govora, da se i naš glas nekada čuje. Svi želimo da se sloboda govora što više uvažava, da mediji prate našu reč, da budemo uključeni u sva dešavanja u gradu“ poručio je Biševac.

Novinari su izrazili dobru volju da pojačaju saradnju sa mladima i decom na ovom području, da im obezbede veći medijski prostor i da se više bave njihovim problemima i željama.

„Ono što je postignuto kao interni dogovor je da ćemo mi kao okalni mediji njima biti na raspolaganju i da naravno mogu da nam se obrate kada god procene da je nešto važno. Ne samo kada su problemi u pitanju, već i one lepe stvar, kada postignu neki uspeh, trebalo bi to sa nama da podele, a posredstvom nas i sa svim građanima „ rekla je glavna i odgovorna urednica Kontakt Plus radija Jelena Marković.

Glavna i odgovorna urednica Televizije Most Sonja Milojević kaže da je ovaj sastanak učeničkih parlamenata sa medijima bio veoma konstruktivan.

„Donekle smo saznali gde to mi kao mediji grešimo kada izveštavamo o njihovim događajima, o dečjim pravima. Napravili smo i neki dogovor da sve ono što oni ubuduće budu radili, da ćemo mi više pratiti i dati im više medijskog prostora“ rekla je Milojević.

Novinar Radio Kosovske Mitrovice Ivana Vanovac kaže da je današnji događaj bio izuzetna prilika da novinari čuju neke sugestije vezane za njihov deo posla.

„Međutim, ovo je bila idealna prilika i da mi upoznamo malo njih sa našim poslom, da im kažemo da ne smeju da sede i čekaju da se mediji njih sete, već da moraju i sami da se aktiviraju, organizuju nešto i pozovu medije koji će im se sigurno odazvati“ rekla je Vanovac.

Na sednici je učestvovala i socijalna radnica Aleksandra Bogosavljević . Zasedanje učeničkih parlamenata pomoglo je Odeljenje društvenih delatnosti Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica, koje je ujedno i glavni organizator programa obeležavanja Dečje nedelje u našem gradu.


Inače, u Kosovskoj Mitrovici sve srednje škole imaju učeničke parlamente, a Učenički parlament Mitrovačke Gimnazije, ušao je u Uniju učeničkih parlamenata Srbije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još