EU o imenovanju Grenela: Zna se ko vodi dijalog

Evropska unija imenovanje američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine vidi kao dobrodošlu pomoć, ali ističe da se zna ko vodi dijalog.

Maja Kocijančič je rekla da su SAD značajno doprinele radu EU na Zapadnom Balkanu, “pogotovo uspehu dijaloga Beograda i Prištine”.

“SAD i EU dele snažan interes u pogledu stabilnosti i napretka Zapadnog Balkana. Zato se i nadamo nastavku bliske saradnje sa SAD”, istakla je portparolka EU Maja Kocijančič u pisanom odgovoru na pitanje Tanjuga .

Kocijančičeva kaže da Brisel očekuje nastavak uspešne saradnje sa Vašingtonom u pitanju dijaloga Beograda i Prištine.

Zvaničan stav EU ostaje da je svaka pomoć dobrodošla, ali da se zna ko ima mandat da vodi pregovore Beograda i Prištine.

U Briselu tako ponavljaju isti odgovor koji je EU imala prilikom imenovanja Metjua Palmera za specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan.

“Pozdravljamo svako angažovanje u cilju podrške dijalogu kome posreduje EU bilo da ono dolazi od strane zemalja članica, međunarodne zajednice i posebno od SAD”, poručila je tada Kocijančičeva.

“Interno pitanje Vašingtona” 

Ni u diplomatskim izvorima u Briselu ne žele da ulaze u detalje oko imenovanja Ričarda Grenela za specijalog izaslanika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine.

Navodi se da je to “interno pitanje” Vašingtona odnosno Stejt departmenta i Bele kuće.

“Da li će ovo imenovanje doprineti ili ne to sad ne možemo da znamo, ali pokušavamo da to vidimo kao nastavak angažovanja SAD na visokom nivou”, ocenjuju u brisleskim diplomatskim krugovima.

U trenutku kada SAD imaju već dva specijalna predstavnika za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine, u Briselu kažu da do imenovanja novog šefa EU diplomatije, što se očekuje 1. novembra, neće biti poznati dalji koraci EU kao glavnog posrednika u dijalogu.

Upitani za bilo kakav plan u pogledu nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu navode da je prvo neophodno da se održe izbori na Kosovu, da se formira vlada u Prištini, a zatim sprovedu odluke koje su tražene od strane EU odnosno da se ukinu takse.

“Tek onda možemo početi sa pripremama za dijalog. A plan je kao i dosad: nastavak rada na bazi UN mandata i olakšavanje dijaloga”, zaključuju u EU krugovima.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još