• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Masovni izlazak Srba na birališta način da se pobedi diskriminacija

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je jedini način da se pobedi diskriminacija Srba na KiM masovni izlazak na birališta 6. oktobra i osvajanje 10 od 10 poslaničkih mesta i pozvao sve građane koji imaju pravo da glasaju na tim izborima izađu i iskoriste biračko pravo.

Đurić je gostujući na RTS rekao da je samo predstavnicima Beograda zabranjeno da idu na KiM I podrže druge Srbe, ali to nije i članu Bundestaga koji prisustvuje mitingu lidera Samoopredeljenja Aljbinu Kurtija, ili bivšem američkom zvaničniku da podrži predsednika DPK Kadrija Veseljia.

Podsetio je da je zabranjen spot Srpske liste zbog slogana “Srbija zove”, što je proglašeno govorom mržnje, dok sa druge strane “Djilasova Rada Trajković” i kandidat za premijera koalicije “Sloboda” Nenad Rašić, instrumentalizovani od strane Alvbanaca, snimaju spot gde Srpsku listu nazivaju “političkim monstrumom”, a takođe na albanskom jeziku pozivaju njih da im daju glasove.

Ukazao je i na zabranu glasanja srpskim dokumentima i istovrmeno pozvao sve građane, koji imaju pravo da glasaju 6. oktobra, da se jave, izađu na birališta I pokušaju da ostvare to svoje pravo, uz poruku da će u srpskim sredinama u biračkim odborim sigurno uvažiti sva dokumenta neophodna za glasanje.

Prema njegovim rečima svakakao je važno da OEBS odigra svoju ulogu u procesu glasanja, ali je upozorio i da je ta međunarodna organizacija saopštila da prištinske vlasti ne dozvoljavaju da u punoj meri ostvare svoju ulogu.

“Jedini pravi način da zaštitimo državne interese je masovnost” rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Ukazao je da se spremaju razne podvale, kao ona sa nevažećim glasačkim listićima, koji će se pretvoriti u glasove potrebne Prištini.

Dodao je da niko ne treba da se igra sa bezbednošću Srba i poručio da je Srbija uvek spremna da na odlučan način zaštiti Srbe na KiM.  

“Potrebna je naša masovnost” ponovio je Đurić I objasnio da ako bude 10 od 10 poslaničkih mesta za Srpsku listu neće moći da se fomira tamošnja vlada bez glasa Srba,a time će i srpski položaj u pregovorima biti mnogo snažniji.

Đurić je pozvao sve koji smatraju Srbiju svojom državom da stanu u jedinstveni blok protiv nastojanja Prištine da istisne svaki srpski uticaj na KiM.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još