Blic: Većina građana Kosova protiv taksi

Političke stranke koje se pred nedeljne izbore na Kosovu i Metohiji zalažu za ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, prema poslednjim istraživanjima, imaju zajedno oko 80 odsto podrške, što znači da je većina građana južne pokrajine za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, piše “Blic”.

List navodi da jedini koji se zalažu za ostanak taksi, koalicija AAK Ramuša Haradinaja i PSD Špenda Ahmetija, imaju samo 13 odsto podrške.

Izborna kampanja na KiM možda je pomirljivija nego ikada pošto je većini političkih lidera jasno da dosadašnja politka taksi, koju je sprovodila vlada sa Haradinajem na čelu, nije donela priznanje nezavisnosti Kosova, niti je naišla na razumevanje najvećih međunarodnih činilaca, navodi “Blic”.

 Zato, dodaje list, praktično sve stranke propagiraju potpuni zaokret.

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi ističe za “Blic” da se Kosovo nalazi u ne baš najboljoj poziciji u međunarodnim krugovima, prvenstveno zbog stagniranja dijaloga između Beograda i prištine.

“U tom smislu sve političke partije i koalicije su, izuzev koalicije Haradinaj-Ahmeti, za nastavak dijaloga i suspenziju takse. Lično smatram da će, ko god bude premijer, već u startu suspendovati takse i da će se dijalog nastaviti. Izuzetno je značajno da se dijalog nastavi, ne samo za Prištinu nego i za Beograd, kako bi uhvatili korak ka učlanjenju u EU”, naglašava Šeholi.

Izvor: Tanjug

Comments