Dačić: Još će padati broj onih koji priznaju Kosovo

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić rekao je u Njujorku da će se broj zemalja koje će povući ili zamrznuti priznaje Kosova povećati do kraja godine, odnosno da će broj onih koje priznaju jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova pasti na ispod polovine članica u UN.

Ivica Dačić je, u izjavi novinarima, rekao, da je srpska delegacija u tri dana, koliko traje Generalna skupština UN, razgovarala sa predstavnicima 53 zemlje članice i da ako se dodaju još dva dana, taj broj premašiti 100.

“Sa nekima je razagovarao predsednik vezano za strateške stvari, za dijalog sa Pristsinom, ali tu je bilo i mnogih susreta upravo na temu pozicije, vezano za status Kosova i Metohije. Mogu otvoreno da kažem, kao što je i predsednik najavio, da naši građani mogu da budu sigurni da će u narednom periodu biti, a to smo ovde dogovarali, još zemalja koje će povući ili suspendovati, zamrznuti odluke o priznanju Kosova”, naglasio je Dačić.

Dačić je kazao da Kosovo u Interpolu, ako bude nekog glasanja, sigurno neće proći, jer su snage udružili Ministarstvo unutrašnjih poslova, spoljnih poslova i predsednika Republike.

“Do kraja godine brojka zemalja koje su priznale Kosovo, što je važno iz taktičkih razloga, pašće na ispod polovine članica u UN. Već sada, sa 15 zemalja, imamo skoro 8 odsto od ukupnog članstva u UN. To je veliki rezultat za malu zemlju kao što je Srbija, jer mi nismo velesila”, kazao je on.

Izvor RTS

Comments