• Početna>
  • Vesti>

Srpska lista: Postoji samo jedna srpska opcija – a to smo mi

Predizbornim skupom u velikoj sali Doma kulture u Leposaviću članovi i simpatizeri Srpske liste započeli su danas kampanju za vanredne parlamentarne izbore koji su zakazani za 6. oktobar.

Osim kandidata koji će se boriti za jedan od deset mandata u kosovskom parlamentu, podršku u ime države Srbije okupljenima u Leposaviću preneo je pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je posle dužeg zadržavanja na administrativnom prelazu Jarinje, uspeo da dođe i obrati se Srbima u Leposaviću.

Petković je naglasio da „svi moraju da izađu na izbore i svoj glas daju Srpskoj listi, jer je ona garant da će u Prištini da se bori za srpske interese“.

„Ovi ljudi koji su pred vama, boriće se u srcu Prištine za srpske interese podignute glave i u punoj koordinaciji sa Beogradom. Priština ne voli Srpsku listu zato što nije podržala ni zakon o Trepči, niti je glasala za formiranju tzv. vojske Kosova, za razgraničenje, niti je dala podršku za platformu protiv dijaloga, kao ni za rezoluciju o nekakvom navodnom genocidu Srbije na Kosovu i Metohiji“, rekao je Petković i naglasio da je podršku za sve to „dao Slobodan Petrović i da zbog toga Rada Trajković hvali Aljbina Kurtija“.

„Nakon izbora i formiranja nove vlade u Prištini uslediće novi pritisci na Beograd, u smislu traženja nekog novog rešenja i zbog toga, ukoliko Srpska lista pobedi, a daće Bog pobediće, naša pregovaračka pozicija biće umnogome snažnija i jača da se izborimo za konačno i kompromisno rešenje koje će biti u interesu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i države Srbije“, poručio je Petković.

Gradonačelnik Leposavića i domaćin ovog skupa Zoran Todić poručio je okupljenima da je situacija „više nego jasna“ i da to „ne čuje i ne vidi samo onaj ko to ne želi“.

„Srpska lista nije interesna grupa, poput nekih koje nastupaju na ovim izborima, a koje se lažno predstavljaju kao srpske. Ona je nastala iz naše zajedničke potrebe da budemo nepokorni i nesalomivi, da ne budemo „kosovari“ ili „kosovski Srbi“, već Srbi. Zato, kada neko krene na nas, mora da zna da ne udara na tamo neke ljude sa margine i periferije srpskog naciona, već na ceo srpski narod, na srpsku državu koju je naš narod izgradio na muci, junaštvom i snagom kroz vekove“, rekao je Todić.

„Zato se ne stidimo da kažemo da smo državni projekat naše države Srbije“, naglasio je Todić.

„I u nedelju 6. oktobra treba da pokažemo koliko smo zreli kao narod, koliko smo spremni da se borimo i koliko zaslužujemo da se čitav narod zauzme i bori za nas. To je izbor svakog Srbina i Srpkinje, Bošnjaka, Roma ili Goranaca, svakom onog kome je do Srbije i dostojanstvenog života stalo, kada u nedelju uzme u ruke birački listić“, rekao je Todić i poručio da „na ovim izborima nema opcija, postoji naša, srpska opcija, a sve druge nisu srpske“.

Njegov sugrađanin i kandidat za poslanika iz Leposavića Slavko Simić je poručio da će glasači jasno poručiti „i Jablanovićima i Petroviću i toj Radi Trajković, da im nikada nećemo dozvoliti da trguju srpskim interesima i srpskim institucijama“.

„Nikada im nećemo dozvoliti da trguju srpskim jedinstvom koje smo mi mukotrpno stekli, nikada im nećemo to dozvoliti, jer ćemo to sprečiti na izborima u nedelju 6. oktobra“, rekao je Simić.

Da nema podela „na Srbe južno i severno od Ibra“ potvrdio je u svom govoru i gradonačelnik Gračanice Srđan Popović i posebno naglasio „koliko je važno postići jedinstvo među Srbima na Kosovu“.

„Mi na Kosovu i Metohiji nemamo prostora za nejedinstvo, na ovom prostoru ništa, ali baš ništa ne sme da bude veće od srpskog nacionalnog interesa i potpunog jedinstva srpskog naroda, a jedino koji to mogu da garantuju je Srpska lista i kandidati koji se nalaze na njoj“, rekao je Popović.

Iako se mnogo bolje snalazi sa violinom, studentkinja Ana Radosavljević je ipak odlučila da svojim govorom ukaže na značaj predstojećih izbora.

„Ovaj istorijski trenutak, baš kao i muzika, bez reči u nama budi i raspaljuje ljubav prema Srbiji, čežnju za svime što smo izgubili i onima koje smo izgubili, i nade da nas očekuje bolje sutra. Nekada stvari nije potrebno imenovati, prosto ih znate i osećate. Danas smo svi ovde, ne zato što nas je neko ubedio da nam je tu mesto, već zato što osećamo da nigde drugde nije moguće biti“, zaključila je Ana Radosavljević.

Tokom predizborne konvencije, emitovan je i spot Srpske liste, a svojim pesmama program su dodatno obogatili u članovi KUD-a „Kopaonik“ iz Leposavića.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još