Advokat Pantović: Zatvorenici izolovani 22 sata dnevno

Advokat trojice Srba koji su uhapšeni 28. maja u Zubinom Potoku Ljubomir Pantović sazvao je konferenciju za medije na kojoj je obavestio javnost o stanju zatvorenika u zatvoru kod Podujeva.

Na početku je rekao da je povod za ovu konferenciju molba koju su mu uputili zatvorenici, grupa Srba i nealbanaca koji se nalaze u zatvoru „Grdovac“ kod Podujeva.

„Ja sam u petak bio u tom zatvoru i posetio sam trojicu svojih branjenika koji su me u ime svih zamolili da javnosti prenesem jedan problem koji ih jako muči u prethodna četiri meseca.Radi se o novom zatvorskom kompleksu koji je počeo sa radom pre 4 godine. To je zaista vrlo savremen zatvor izgrađen po najvišim evropskim standardima. To je zakon visoke sigurnosti jer su u njemu smeštena lica koja su  osuđena za najteža krivična dela. Zaista je kontrola poseta rigorozna“ istakao je Pantović.

„Da budem sasvim iskren, u tom zatvoru sam bio 15 puta i radi se o zatvoru gde su uslovi pritvorenog lica zaista dobri, odnos zatvorskog osoblja prema njima je korektan kao i odgovarajuća ishrana i zdravstvena zaštita“ dodao je Pantović.

Pantović ističe da su do pre 4 meseca uslovi u zatvoru bili normalni ali da se situacija od početka juna drastično promenila.

„Do pre 4 meseca uslovi su bili sasvim normalni, u sobama su bila po 2 pritvorenika i van termina za šetnju u hodnicima su mogli da izlaze i komuniciraju jedni sa drugima. Od početka juna meseca, sitacija se drastično menja na njihovu štetu jer su oni sada u jednom sistemu, režimu potpune izolacije. Po 22 sata dnevno su sami u ćeliji i nemaju nikakav kontakt sa spoljnim svetom. Jedino što imaju je 2 sata šetnje na otvorenom prostoru što je tokom leta bilo itekako problematično imajući u vidu velike temperature. Njihov problem, koji im jako teško pada je da su izolovani i 22 sata su kompletno sami bez kontakta sa spoljnim svetom“ rekao je Pantović.

On dodaje da kao advokat ne vidi razloge za izlovanje zatvorenika te da ne zna da li su i drugi zatvorenici pogođeni takvom merom.

„Ja lično kao advokat ne vidim razlog te izolacije. Obično se izoluju zatvorenici koji naprave neki disciplinski prestup kao i kršenje kućnog reda ali ono što sam ja čuo je da niko nikada nije prekršio neko pravilo koje tamo vlada. Ja sam ih pitao da li to važi za sve pritvorenike drugih nacionalnosti, oni su rekli da ne znaju jer su fizički odvojeni u blokovima ali ni oni nemaju tačnu informaciju. Dakle to je njihov problem koji ih prati zadnja 4 meseca“ rekao je Pantović

Pantović ističe da su se zatvorenici obraćali Upravi zatvora, službeniku kancelarije Ombudsmana u Prištini, predstavnicima nevladinih organizacija, međutim taj problem je ostao isti i do dan danas nije rešen.

„Oni su prilično nervozni zbog ove situacije i na kraju živaca ali nemaju izbora jer su tamo i moraju to da trpe ali su me zamolili da to hitno prenesem javnosti. “ navodi Pantović.

Ističe da se nikada nije sreo sa ovakvim slučajem te da će već sutra poslati pismo upravniku zatvora u kojem će ga zamoliti da ovaj problem reši.

„Nikada se nisam upoznao sa ovakvim slučajem jer je praksa i pravilo da bar dvojica zatvorenika budu u ćeliji kako bi imali sa kim da pričaju i bili socijalni.Već sutra ću napisati pismo upravniku zatvora i direktoru Korektivne službe Kosova u kojem ću ga zamoliti da ovaj problem reši“ zaključio je Pantović.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još