Vrhovni sud Kosova odbio žalbu Srpske liste

Vrhovni sud Kosova je potvrdio juče odluku Centralne izborne komisije da se 6. oktobra, na vanrednim parlamentarnim izborima, može glasati samo sa kosovskim dokumentima, prenosi Gracanicaonline.info.

Odluka je definitivna, rekla je predsednica CIK-a Valjdete Daka, posle žrebanja za redosled partija i koalicija na izbornom listiću. Prilikom žrebanja nije bilo prevoda na srpski jezik.

„U stvari to nije glasanje, to je identifikacija. Na dan glasanja, identifikacija će se vršiti samo sa kosovskim važećim dokumentima“, rekla je Daka nakon izvlačenja redosleda partija i koalicija za vanredne parlamentarne izbore.

Ona je takođe istakla da Srpska lista trenutno nema svog predstavnika u Centralnoj izbornoj komisiji, jer je Stevan Veselinović, posle odluke da se na predstojećim izborima glasači ne mogu identifikovati sa ličnim dokumentima Republike Srbije, napustio CIK.

„Ne. Srpska lista nema svog predstavnika trenutno. Gospodin Veselinović je samovoljno napustio Centralnu izbornu komisiju. Mi smo danas dobili odluku Vrhovnog suda kojom je potvrđena naša odluka. Dakle, mislim da gospodin Veselinović nema zašto da odbija da bude član CIK-a“, naglasila je predsednica CIK-a.

Član Srpske liste Zoran Mojsilović kaže da zvaničnu odluku Vrhovnog suda, njegova partija nije dobila.

„Upravo sam od vas dobio tu informaciju. Mi do sada nismo zvanično dobili na imejl nikakvo obaveštenje od Vrhovnog suda na žalbu koju smo podneli, vezano za glasanje i identifikaciju glasača sa ličnim kartama Republike Srbije. Sačekaćemo da vidimo šta piše u toj odluci Vrhovnog suda“, rekao je Mojsilović.

Izvor: Kosovo Online

Comments