Posrednika EU u dijalogu Kosova i Srbije odrediće Nemačka?

Sve je izvesnije da će u narednom mandatu institucija Evropske unije (EU) biti imenovana posebna osoba koja će se baviti isključivo procesom normalizacije odnosa između Srbije i Kosova. Prema nezvaničnim saznanjima Radija Slobodna Evropa (RSE), u slučaju da nova Evropska komisija odluči da se imenuje specijalni izaslanik, osoba koja bi se našla na toj funkciji bi trebalo da bude iz Nemačke.

Izvori RSE iz nemačke vlade su potvrdili da je zvanični Berlin veoma zainteresovan da potencijalni specijalni izaslanik dođe upravo iz ove države. Prema izvorima u Berlinu, u trenutku kada se zvanično pokrene ova inicijativa, nemačka vlada će insistirati da posrednik u blokiranom dijalogu Kosova i Srbije bude njen predstavnik.

Kako objašnjavaju nemački izvori, time bi se “amortizovao” proces koji je do sada vodila odlazeća šefica EU diplomatije Federica Mogherini, a koji je, kako kažu u Berlinu, “neizbežno vodio ka ‘razmeni teritorija’ “.

Podsetimo, sastav nove Evropske komisije, na čelu sa predsednicom Ursulom von der Leyen, koja takođe dolazi iz Nemačke gde je bila ministarka odbrane, do 1. novembra bi trebalo da potvrdi Evropski parlament.

Dva razloga za specijalnog predstavnika

Izvori iz nekih zemalja članica EU ističu da postoje dva razloga za imenovanje specijalnog predstavnika za kosovsko-srpski dijalog.

Prvi se tiče nedavne odluke američke administracije da imenuje Mathewa Palmera kao izaslanika za Zapadni Balkan koji će se najviše baviti dijalogom Kosova i Srbije.

Druga okolnost koja vodi ka odluci o imenovanju specijalnog izaslanika jeste budući visoki EU predstavnik.

Sadašnji španski, a budući evropski ministar inostranih poslova Josep Borrell dolazi iz zemlje koja ne priznaje kosovsku nezavisnost, oko čega je on lično bio veoma kritičan (i posle imenovanja na čelo EU diplomatije, on je zbog učešća Kosova, doduše kao ministar inostranih poslova Španije, napustio sastanak šefova diplomatija EU i Zapadnog Balkana u Helsinkiju u avgustu).

Bez obzira što EU tvrdi da je statusno-neutralna prema Kosovu, diplomatski izvori EU smatraju da je Borrellova pozicija kao pomagača ili posrednika u dijalogu veoma delikatna.

Toby Vogel, stručnjak iz Saveta za politiku demokratizacije (DPC) smatra da je ideja o imenovanju izaslanika EU koji bi nadgledao dijalog Beograda i Prištine, razumljiva jer bi se time rasteretio Josep Borrell koji bi se, prema njemu, onda bavio hitnijim dnevnim pitanjima.

“Dijalog takođe ne bi trebalo da nadgleda visoka ličnost iz zemlje članice koja ne priznaje Kosovo. Specijalni izaslanik bi pomogao na oba fronta. Da bi ovo funkcionisalo, izaslanik bi trebalo da bude iz zemlje koja ima uticaj na Zapadnom Balkanu. U trenutku kada Velika Britanija odlazi iz EU, a Francuska je odlučila da postane skeptična prema proširenju, preostaje da to bude neko iz Nemačke”, kaže Vogel za RSE.

Izvor RSE

Comments