Tači ispada, novi pregovarači sa Beogradom?

Kosovski izbori i njihov rezultat, kako sada stvari stoje, na vlast će dovesti nove igrače, a najnoviji rok koji Zapadne države žele da nametnu za postizanje sporazuma oko Kosova je decembar, odnosno kraj godine, piše “Blic”.

List dodaje da to ne znači da će i taj rok da bude prolongiran kao i mnogo puta do sada, ali “kosovska stvar” se gura u tom pravcu.

Stranka Hašima Tačija stoji lošije nego ikada, a ako Zapad zaigra na druge opcije, pregovori oko sudbine KIM mogli bi da se drastično promene, navodi “Blic”.

List dodaje da će biti već formirana vlada u Prištini, a da tek predstoje izbori u centralnoj Srbiji koji bi trebalo da na izvestan način budu verifikacija dogovorenog, odnosno onog sto je vlast postigla dijalogom sa Prištinom.

Prema pisanju lista, do uspostavljanja ovog zamišljenog tempa moze doći i ne samo zbog smene savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, koji je bio blizak ideji da se kosovsko pitanje reši nekom vrstom podele, ili razgraničenja.

Opcija na koju se računalo zamenjena je, a glavni igrač sada je Metju Palmer koji je imenovan za specijalnog predstavnika SAD za Balkan. Ovaj političar je bliži dubljoj državi, a ne nekim iznuđenim, parcijalnim i ad-hok rešenjima.

Pored toga, kako se navodi, dodatni problem su kosovski izbori, zakazani za 6. oktobar i ko će uzeti vlast na KiM.

“Blicov” diplomatski izvor iz Prištine otkriva da se sve vreme razgovara sa gotovo izvesnim budućim pobednicima izbora.

“Nekadašnja stranka Ibrahima Rugove, DSK, na čijem čelu je Isa Mustafa i Samoopredeljenje Aljbina Kurtija. Trenutno najviše glasova dobiće DSK, Samoopredeljenje, na trećem mestu pokret “Nisma”, i AAK Ramuša Haradinaja, a tek na petom PDK Hašima Tačija”, naveo je list.

Kako se dodaje, iako Tači ima mandat do 2021. to neće značiti mnogo, jer će imati celu vladu protiv sebe. Ako se i Zapad odluči za druge igrače, Tači je van svake igre da pregovara sa Beogradom.

“Uvlačenje DSK i njihove kandidatkinje za premijera Vjose Osmani i Aljbina Kurtija u pregovore ne treba uopšte isključiti. To je opcija na kojoj se uporedo radi. Ova opcija se ne posmatra samo u kontekstu pregovora sa Beogradom već bi njihova vlast i podrška značila i slabljenje OVK krila u politici”, kaže izvor “Blica”. Međutim, veoma je upitno da li bi DSK i Samoopredeljenje pristali na neki kompromis sa Beogradom ili bi tražili visoku cenu zauzvrat, ukazuje se u tekstu i navodi da se uporedo sa Kosovom pomeraju stvari i u regionu.

Decembar se pominje kao realan za ulazak Severne Makedonije u NATO, a prema saznanjima “Blica”, za sada je pitanje da li se nastoji i da se BiH i Kosovo reše u paketu.

Izvor: Tanjug/TV Most

Comments