• Početna>
  • Vesti>

Hiseni: Srbija radi svoj posao, ne možemo je kriviti za propuste naše diplomatije

Bivši ministar spoljnih poslova Skender Hiseni za “Zeri” izjavio da su povlačenja priznanja Kosova rezultat nesposobnosti i nemoći kosovske spoljne politike.

“Zeri” podseća da je odlazeći potpredsednik vlade Enver Hodžaj izjavio pre nekoliko dana da bi 10 država moglo da povuče priznanje Kosova, na šta je Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo tvrdnjom da to nije tačno, prenosi Kosovo online.

List navodi i da je prošlo godinu i po dana od kada Kosovo nije dobilo nijedno novo priznanje, dok je 13 država izjavilo da su preinačile odluku o priznanju.

“Naravno da različite države sveta imaju pravo da zamrzavaju diplomatske odnose sa određenim zemljama. U teoriji ne postoji povlačenje priznanja, ali postoji kao politički čin. Ovakvo stanje sa priznavanjima ili povlačenjem priznavanja Kosova dolazi kao rezultat potpunog nereda u spoljnoj politici Kosova. Ovo je nedostatak aktivnosti, nedostatak koordinacije, nedostatak strategije. Strategija ne podrazumeva političku deklaraciju, već podrazumeva sistematski akcioni plan i rad koji, nažalost, već godinama nedostaje kosovskoj diplomatiji”, rekao je Hiseni.

Bivši ministar dodaje da je pravdanje agresivnom srpskom propagandom tendencija Ministarstva spoljnih poslova da pokrije svoje propuste.

“Ne možemo očekivati da će srpska diplomatija raditi u korist Kosova. Naprotiv, poznato je da srpska diplomatija stalno radi protiv Kosova. To je još jače radilo u prvim godinama nezavisnosti, ali uspesi Kosova u diplomatiji bili su ogromni. Dakle, Srbija radi svoj posao, ali najveća greška koju Kosovo pravi je da krivi srpsku diplomatiju, što je samo pokušaj prikrivanja naših propusta i neuspeha “, naglasio je Hiseni.

Izvor B92

Comments

Pročitaj još