Srpska lista: Odluka CIK-a flagrantno kršenje zakona

Povodom jučerašnje odluke Centralne izborne komisije da sva dokumenta za identifikaciju birača tokom predstojećih vanrednih izbora na Kosovu moraju biti izdata na Kosovu, Srpska lista je sazvala konferenciju za medije na kojoj je rečeno da je odluka protivpravna i zabrinjavajuća.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je istakao da je odluka nije doneta u skladu sa zakonom i da je ćutanje međunarodne zajednice zabrinjavajuće.

„Ovu konferenciju smo sazvali povodom odluke CIK-a da uskrati pravo glasa Srbima na Kosovu i Metohiji. Šta to u prevodu znači? To znači da lice koje je već upisano na biračkom spisku, koji je radila Centralna izborna komisija, neće na dan glasanja moći da glasa iako zakon kaže da važeća lična karta ili bilo koji drugi dokument služi samo za identifikaciju tog lica. Dakle ako se to lice nalazi na biračkom spisku on ima pravo da glasa. Međutim CIK je donela protivpravnu odluku da uskrati to pravo i da uskrati pravo na slobodnu odluku birača na dan izbora 6. oktobra“  rekao je Rakić.

Rakić je dodao da je zakon na snazi od 2013. godine i da su njim definisana identifikaciona dokumenta.

„Od potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine zakon o opštim izborima je na snazi. Tim  zakonom, tačnije članom 90, jasno je definisano da se za potvrdu identifikacije mogu koristiti sva važeća dokumenta, lične karte, pasoši, bez obzira na to ko je izdao dokument. Centralna izborna komisija je izdala uputstvo da taj dokument mora biti izdat na prostoru Kosova i Metohije, što je protivzakonito. Zabrinjava i upadljiva ćutnja međunarodne zajednice na sve ovo“ kazao je Rakić.

Rakić je istakao da je jedino Srpska lista podnela žalbu Centralnoj izbornoj komisiji.

„Želim da upoznam javnost da je jedino Srpska lista podnela žalbu Centralnoj izbornoj komisiji dok se Đilasove privatne stranke poput Liberalne stranke Slobodana Petrovića, stranke Rade Trajković i Aleksandra Jablanovića, nisu protivile i čak nisu uložile žalbu što nas navodi do zaključka da je ova odluka CIK-a doneta na njihov zahtev“ rekao je Rakić.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao da je odluka doneta kako bi se na predstojećim izborima umanjila snaga Srpske liste.

„Mi smo tražili da se na našu žalbu odgovori u što kraćem roku. Poslednje informacije su da postoji da snažna inicijativa koja dolazi od strane albanskih partija i od onih koji su se prijavili na ove izbore koji govore za sebe da su predstavnici Srba, da ovom odlukom koja je protivzakonita prosto umanji snaga Srpske liste jer je gotovo sigurno da će Srpsku listu na izborima podržati 99% onih koji će izaći i glasati ispred srpske zajednice. Informacije koje imamo a bili smo i u kontaktu sa predstavnicima međunarodne zajednice je da će oni razmatrati ovo pitanje. Ono što nas zabrinjava jeste da nema nikakve javne reakcije i svi ćute, kao i Savez za Srbiju koji je predstavljen u vidu tri političke partije koje su se prijavile na ovim izborima. Onda se pitamo da li su to uslovi koji njima odgovaraju zbog kojih neće da se prijave ili hoće da bojkotuju naredne izbore u Srbiji“ rekao je Jevtić.

Dodao je da je odluka politička te da ima ulogu da umanji broj Srba koji će izaći na izbore.

„Ova inicijativa je pokrenuta od strane pojedinaca ili onih koji sebe zovu političkim predstavnicima Srba koji su prijavljeni na ovim izborima pa tako i Rada Trajković, Slobodan Petrović, Nenad Rašić i Aleksandar Jablanović nemaju ništa protiv ovakve odluke. U prethodnim izbornim procesima se ništa nije menjalo i samim tim ova odluka ukazuje na to da ona jeste politička i ima ulogu da umanji broj Srba koji će izaći na predstojećim izborima. To zabrinjava zato što imamo veliki broj raseljenih lica koja još uvek nisu ostvarila svoja prava na povratak na KiM a ova odluka je uperena i protiv njihovog povratka“ kazao je Jevtić.

Ističe da će se već danas sastati sa predstavnicima međunarodne zajednice.

„Danas ćemo i dokle god ne dobijemo odgovore na pitanja, razgovarati sa predstavnicima međunarodne zajednice i zatražiti da se javno izjasne oko ovog pitanja i očekujemo da panel na kojem smo uložili žalbe odgovori na naša pitanja. Oni koji su inicijatori ovakvih odluka i oni koji na ovaj način šalju poruku da štite svoje lične interese a ne interese srpskog naroda će zbog ovakvih političkih odluka biti kažnjeni na izborima a mi nećemo odustati kao što nismo ni do sada“ naveo je Jevtić.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je istakao da je ova odluka kršenje zakona i da se samim tim Srbima onemogućava pravo glasa.

„Ovakva odluka predstavlja flagrantno kršenje zakona koji je na snazi jer je CIK sebi dao pravo, protivzakonito, da tumači i dopunjuje zakon, odnosno da menja zakon svojim administrativnim uputstvom koji je pravni akt niže snage i za tako nešto apsolutno neprimereno. Sa druge strane, Srbima se onemogućava pravo glasa kao i pravo da biraju autohtone predstavnike srpskog naroda na ovim izborima“ rekao je Simić.

On je podsetio da su ovo već treći raspisani parlamentarni izbori od potpisivanja Briselskog sporazuma te da žalba zahteva hitno postupanje.

„Podećam vas da su ovo treći parlamentarni izbori raspisani od potpisivanja Briselskog sporazuma, da su u prethodnih sedam godina održano više lokalnih izbora i do sada nismo imali ovakvu situaciju. Ono što posebno upada u oči je ćutanje međunarodnih organizacija koje bi morale da reaguju, pre svega OEBS, organizacija sa kredibilitetom koja se bavi izborima. Sa druge strane, žalba koju smo uložili zahteva hitno postupanje panela za žalbe u Prištini“ kazao je Simić.

Simić je dodao da Srpska lista ne očekuje bolji tretman od drugih partija već poštovanje zakona i izbornih pravila.

„Mi se nadamo da politizacija koja je izvršena, od strane CIK-a kada je u pitanju ovaj problem, neće zahvatiti ovaj i panel za žalbe i da ćemo imati ukidanje ovakvog  uputstva. Srpska lista ne zaheva bolji tretman od drugih partija, već zahtevamo da se poštuje zakon i da se izborna pravila ne menjaju tokom izbornog procesa. Činjenica jeste da je jedino Srpska lista podigla glas protiv ove antisrpske odluke, jedino je Srpska lista uložila žalbu i danas ćemo imati razne sastanke sa međunarodnim predstavnicima i organizacijama kako bi ukazali na ovo kršenje zakona, dok ostali ćute u nadi da će onemogućavanjem prava glasa Srba na KiM, oni profitirati i ostvariti političku korist“ navodi Simić.

„Nastavićemo da se borimo i pozivamo građane da na dan glasanja, 6. oktobra, ne ostanu kod svojih kuća već da onima koji hoće da im otmu pravo glasa pokažu da će birati najbolje među Srbima i odabrati one koji će se boriti za njihove interese a ne ćutati“ zaključio je Simić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još