• Početna>
  • Vesti>

Lica sa optužnica ipak među kandidatima za poslanike kosovske Skupštine

Na listi kandidata za poslanike koju je objavila koalicija Alijanse za budćnost Kosova (ABK) i Socijaldemokratske stranke (SDP), nalaze se ljudi koji imaju problem za zakonom, otkriva prištinski portal Lajmi.net, a prenosi KosovoOnline, uz podsećanje da su ambasadori vodećih zemalja Zapada više puta javno pozvali da sve osobe sa optužnica ili koje su imale problem sa zakonom, ne smeju biti kandidati na izborima 6. oktobra.

Kako se navodi, stanka Ramuša Haradinaja „jedna je od prvih koja se oglušila o pozive zapadnih ambasada i civilnog društva“, jer se na njenom spisku kandidata nalaze četiri osobe za kojima su raspisane optužnice povodom raznih afera u vezi sa korupcijom.

Pal Ljekaj, Škumbin Demaljaj, Fatmir Šurdaj i Iljir Baljdedaj nalaze se na izbornoj listi iako su protiv njih podignute optužnice, podseća ovaj prištinski portal. Uz to, kako se dodaje, zbog afere ’lažni veterani’ optužnica jepodignuta i protiv bivšeg ministra odbrane Rustema Beriše, koji se takođe nalazi na listi kandidata za poslanike.

Optužnica protiv Iljira Baljdedaja, koji se na listi za poslanike nalazi pod brojem 88 ispred koalicije ABK-SDP, podignuta je zbog sumnje da je zloupotrebio 19.000 evra dok je obavljao dužnost direktora javne uprave u Opštini Prizren.

Dalje se navodi da se bivši poslanik PDK Fatmir Šurdhaj, koji se nedavno pridružio partiji ABK, nalazi na optužnici Specijalnog kosovskog tužilaštva zbog afere prisluškivanja u slučaju ’Chiefs Folder’.

Protiv Palja Ljekaja, ministra za infrastrukturu u ostavci, pokrenuta je istraga jer je osumnjičen za zloupotrebu 53 miliona evra prilikom izgradnje autoputa ’Arben Džaferi’. Optužnica protiv Ljekaja podignuta je još 2018. dok se nalazio na mestu gradonačelnika Đakovice. Prema pisanju portala Lajmi.net, Ljekaj se tereti da je sa nekolicinom opštinskih funkcionera u Đakovici zloupotrebio službeni položaj prilikom dodele subvencija, čime su prekršili Zakon o upravljanju javnim finansijama.

Bivši poslanici Skupštine Kosova, Škumbin Demaljaj i Miljaim Zeka suočiće se sa novim optužnicama. Demaljaj zbog krivičnog dela pretnje upućene specijalnom tužiocu Eljezu Bljakaju i govoru mržnje upućenom tužiocu Afrimu Šefkiu.

Prema navodima prištinskog Lajmi.net, prethodno je protiv Demaljaja podignuta otužnica zbog afere veterana OVK zbog čega se on tereti za zloupotrebu službenog položaja, dok se bivši novinar i Demaljajev skupštinski kolega Miljaim Zeka tereti za prevaru sa nemačkim vizama.

Takođe je i protiv bivšeg ministra odbrane Rustema Beriše pokrenut postupak zbog slučaja poznatog kao “lažni veterani”. Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv lažnih veterana prošle godine a na njoj se nalaze Agim Čeku, Nuredin Ljuštaku, Škumbin Demaljaj, Šukri Buja, Rustem Beriša, Faik Fazljiu, Smailj Eljezaj, Fadilj Šurdhaj, Džavit Jašari i drugi.

Kako se navodi utvrđeno je da je protivpravnim isplatama na ime ratnih veterana OVK kosovski budžet oštećen za više od 68 miliona evra. Lajmi.net na kraju podseća da se na listi ABK-PSD nalazi 110 kandidata za poslanike za predstojeće vanredne parlamentarne izbore na Kosovu.


IZVOR: LAJMI.NET, KOSOVO ONLIN

Comments

Pročitaj još