Forum za omladinske politike: Omladina ima puno problema, važno je delovati lokalno

OEK Sinergija organizovao je juče u Kosovskoj Mitrovici Prvi interaktivni javni sastanak Foruma za omladinske politike.

Forumu su pored predstavnika lokalnih omladinskih i studentskih organizacija, prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, privatnog preduzetništva, nevladinog sektora, međunarodnih organizacija, medija, kulturnog i sportskog života, mladi volonteri i uopštne predstavnici omladine opština sa severa Kosova.

Cilj skupa je bio prepoznati glavne probleme omladine, imenovati ih i u kooperaciji svih činilaca društva, pronaći najkonkretnije rešenje za njih.

A problema je dosta – od onih benignih kakvo je uređenje grada, do onih najozbiljnijih poput problema sa pribavljanjem dokumenata, nezaposlenost, loša bezbodnosno-ekonomska situacija i neizvesnost koju ona sa sobom nosi i usled koje sve više mladih priželjkuje da budućnost provede negde daleko od Kosova. Psihološki momenat je kako se ispostavilo, takođe krajnje nepovoljan jer, se omladini danas često pripisuje apatičnost, nespremnost da se lično angažuju na polju informisanja, traženja posla i bilo kakvog eventualnog ličnog napora da se nešto promeni. Učesnici skupa su se čak dotakli i teme savremene tehnologije i njenog uticaja na mlade posredstvom društvenih mreža.

Ustanovljeno je da problema ima dosta, i da se napredak može ostvariti jedino ukoliko se problemi rešavaju malo po malo i to na mikro-nivou, uz obavezno sadejstvo svih društvenih faktora.

“Forum okuplja mlade ljude i sve one koji žele da se bave njihovim problemima. Forum ima za cilj da predloži konkretne politike za rešavanje tih problema. Bavimo se time kako mladi ljudi provode vreme, šta im smeta i čime se oni to bave” kaže Jovana Stojanović ispred OEK Sinergija i dodaje da je jedan od važnih momenata otkriti šta misle mladi o političkom aktiviranju i koliko je ono važno za njihovu budućnost.

Ovaj Forum organizuje se u okviru projekta “Unapređivanje položaja mladih u svetlu Briselskih sporazuma” koji sprovode Omladinski edukativni klub “Sinergija” i RTV Puls iz Šilova, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments