• Početna>
  • Vesti>

Revija narodnih nošnji Srba sa Kosova i Metohije u Prištini

Revija narodnih nošnji Srba sa Kosova i Metohije održana je danas u Srpskom kulturnom centru u Prištini. Cilj ove manifestacije je da se skrene pažnja na očuvanje srpske materijalne i nematerijalne kulturne baštine na ovim prostorima.

Autentičnu mušku i žensku nošnju iz Leposavića, Ibarskog Kolašina, Metohije, Zvečana, Peći, Sredačke župe, Centralnog Kosova, Đakovice, Kosovskog Pomoravlja, Sirinjićke župe, Prištine, Kosovske Mitrovice, Prizrena, Zvečana, Kosova Polja i Nerodimlja, predstavili su članovi Kulturno-umetničkog društva Kopaonik iz Leposavića.

Narodna nošnja s kraja 19. i početka 20. veka uz tradicionalnu srpsku muziku je nesvakidašnji događaj koji je na posetioce iz svih krajeva Kosova, ali i Crne Gore, Makedonije i Rusije  ostavio neizbrisiv trag.

“Ovde sam slučajno, ali sam veoma oduševljena time što sam videla, pogotovo što je predstavljen svaki deo lokalne srpske tradicije i arhaičnih nošnji”, rekla je za RTV Puls kustos Aljona Mihajlova. 

Velika Gospojina, praznik koji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ima veliki značaj,  datum je koji se sam nametnuo za održavanje ove kultne revije.

“Cilj jeste čuvanje tradicije i kulture. Ovom revijom srpskih narodnih nošnji s kraja 19. i početka 20. veka želeli smo da sačuvamo od zaborava našu tradiciju”, istakla je predstavnica SKC Priština Tijana Arsić.

“Same nošnje govore o ekonomskoj situaciji vremena u kojem smo živeli i o toj ukupnoj sociološkoj situaciji. Naša nematerijalna kulturna baština je unazad čitav vek ugrožena, a posebno je to istaknuto poslednjih godina”, izjavio je direktor KUD Kopaonik iz Leposavić Đorđe Lakušić. 

Lakušić naglašava da je potrebno promovisati srpsku tradiciju, običaje i kulturu kako je drugi ne bi prisvojili.

Srpski kulturni centar otvoren je u februaru prošle godine i posle 1999. godine jedino je mesto okupljanja Srba u Prištini i organizovanja značajnih kulturno-umetničkih događaja.

Izvor: RTV Puls



Comments

Pročitaj još