• Početna>
  • Vesti>

Brnabić se sastala sa Borelom, glavne teme KiM i EU integracije

Premijerka Ana Brnabić, tokom jednodnevne posete Španiji, sastala se sa Žozepom Borelom, španskim šefom diplomatije. Glavne teme sastanka su bile bilateralni odnosi, dijalog Beograda i Prištine i evropske integracije Srbije.

Ana Brnabić je rekla za RTS da su razgovarali o tome kako će Borel, kao ministar spoljnih poslova Španije zastupati poziciju te zemlje po pitalju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, a kada bude visoki predstavnik EU, zastupaće stavove EU.

“Stav EU prema nezavisnosti Kosova je neutralan. Nemaju stav stav jer ne postoji konsenzus. Postoje zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova ali i one koje nisu”, navela je premijerka Srbije.

Ističe da je skrenula pažnju Borelu na dve značajne stvari. Prva je Briselski sporazum na kojem je potpis EU, a koji Priština nije implementirala šest godina nakon potpisivanja. Upitala je šta će nova Evropska komisija raditi i da li će ostati garant.

Druga stvar na koju je ukazala Borelu su prištinske takse koje predstavljaju direktno kršenje SSP-a. Upitala je šta će nova Evropska komisija uraditi po tom pitanju.

Kako je poručila, to su dva osnovna pitanja koja se tiču vladavine prava i mogućnosti EU da pokaže na svom primeru da je vladavina prava važna. 

Žozep Borel od oktobra preuzima funkciju šefa evropske diplomatije. To znači da će on umesto Federike Mogerini ubuduće posredovati u dijalogu Beograda i Prištine.

Poznat je kao zvaničnik koji nema dlake na jeziku i kao Katalonac protivi se otcepljenju teritorija.

Tokom posete Španiji premijerka će na Univerzitetu u Santanderu održati predavanje o proširenja Evropske unije.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još