• Početna>
  • Vesti>

Kosnet: Prvi begunac izručen SAD sa Kosova na osnovu Sporazuma o ekstradiciji

Sporazum o izručenju između Kosova i Sjedinjenih Američkih država ratifikovan juna meseca ove godine danas je prvi put primenjen u praksi, potvrdio je u objavi na svom Tviter profilu američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet.

„U junu Sjedinjene Američke Države i Kosovo ratifikovale su Sporazum o izručenju. Danas je prvi put korišćen za izručenje begunca sa Kosova u SAD radi suđenja. Kada vladavinu zakona učinimo zajedničkim prioritetom, kriminalci se suočavaju sa pravdom i obe države su bezbedne“, poručio je Kosnet u objavi na Tviteru.

Međutim, informacije o izručenom beguncu, kao i krivičnom delu koje mu se stavlja na teret za sada nisu poznate.

Sporazum o izručenju između Kosova i SAD potpisali su još marta meseca 2016. godine tadašnja kosovska predsednica, Atifete Jahjaga i tadašnji ambasador SAD na Kosovu, Greg Delavi.

Od strane kosovske predsednice, ovaj sporazum tada je bio označen kao „bitan korak u produbljenju bilateralnih odnosa sa SAD-om“, i koji ukazuje na „posvećenost vladavini prava i zakonu na Kosovu“, sa čime je bio saglasan i tadašnji američki ambasador.

Međutim, 13. juna ove godine, kosovski ministar pravosuđa Abeljard Tahiri i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Metju Palmer, potpisali su Protokol o ratifikaciji Sporazuma o izručenju između Kosova i Sjedinjenih Američkih država.

Danas, više od dva meseca kasnije, došlo je do prvog izručenja begunca sa Kosova u SAD, a radi suđenja.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još