Kuburović i Stefanović o odluci Suda u Skoplju

Ministarka pravde Nele Kuburović reagovala je povodom odluke Vrhovnog suda Severne Makedonije da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju Tomora Morine Republici Srbiji ističući da je takva odluka pokazatelj da je još jednom politika bila iznad prava i pravde.

“Nažalost, ovakvom odlukom Severne Makedonije, još jednom je politika bila iznad prava i pravde. Ovo je velika sramota za međunarodno pravo, ali je još veći udar i velika tuga za porodice žrtava koje već decenijama čekaju pravdu za svoje najbliže”, istakla je Nela Kuburović.

Dodala je da iako su organima Severne Makedonije bili dostavljeni svi potrebni dokazni materijali, odlučeno je suprotno istini i činjenicama.

“Srbija neće odustati da traga za počiniocima najtežih dela protiv čovečnosti, bez obzira na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost. To dugujemo žrtvama i njihovim porodicama”, zaključila je Kuburovićeva.

Vrhovni sud u Skoplju potvrdio je rešenje Osnovnog krivičnog suda u Skoplju da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Tomora Morine Republici Srbiji.

U obrazloženju se navodi da je Tomor Morina “državljanin Kosova i Velike Britanije, a ne Srbije”, te da je krivično delo za koje se tereti “počinjeno na teritoriji Republike Kosovo koja je pod upravom Ujedinjenih nacija prema rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 iz 10. juna 1999. godine”.

Na odluku Suda u Skoplju da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju Tomora Morine Srbiji reagovao je ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović. Stefanović kaže da svako mešanje politike u pravo uvek donosi novu nepravdu.

Nebojša Stefanović je rekao da odluka nadležnih organa Severne Makedonije da ne postoje uslovi za izručenje Tomora Morine Srbiji govori da su pogazili suštinu međunarodnog prava i duboko povredili sećanje na sve nevine žrtve koje su stradale od osumnjičenog Morine.

“Ne može postojati opravdanje da neko, ko se sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, bude pušten na slobodu, umesto da odgovara za smrt mnogih nedužnih ljudi”, naveo je Stefanović.

Prema Stefanovićevim rečima nedopustivo je da se u takvim slučajevima bilo koja zemlja vodi politikom.

U slučaju Tomora Morine to je, naglašava, više nego očigledno.

Dodaje da svako mešanje politike u pravo uvek donosi novu nepravdu i uvredu za žrtve.

“Za žaljenje je i činjenica da su pojedini prištinski mediji i zvaničnici ubrzo nakon hapšenja rekli kakva će odluka biti, što baca senku na regularnost čitavog postupka. Poternica Republike Srbije za Morinom naravno ostaje na snazi, ratni zločini ne zastarevaju i zato očekujem da on, kad tad, odgovara za teške zločine koje je počinio na Kosovu i Metohiji”, zaključio je Stefanović.

Izvor: RTS



Comments

Pročitaj još