Ivanović: Čovek mirne savesti nikada ne ćuti

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj saslušan je je juče u Hagu u svojstvu osumnjičenog pred Specijalnim sudom za ratne zločine „Oslobodilačke vojske Kosova“.

Haradinaj, bivši ratni komandant „OVK“, branio se ćutanjem. Kako je javio RTS, on je okupljenim novinarima rekao da je „pravni savet bio da ne ulazimo u druge rasprave, već da se branim ćutanjem. Ispunio sam zakonsku obavezu kao osumnjičeni. Dobio sam pravni savet da ne govorim o onome što su me pitali, to su zakonske procedure“.

Haradinaj je, takođe, poručio da će se vratiti na Kosovo, „da služi građanima“. Prema izveštaju RTS, on se na saslušanju zadržao oko sat vremena, a novinari nisu mogli da prisustvuju ispitivanju, niti da uđu u zgradu tužilaštva, jer je istraga zatvorena za javnost. Kako se naglašava, nije poznato za koje se zločine sumnjiči jer tužilaštvo odbija da saopšti informacije o tome. Pre Haradinaja, juče je saslušan bivši portparol „OVK“ Jakup Krasnići.

Ivanović: Kada su lažno optužili Olivera on se nije branio ćutanjem

Aleksandar Ivanović iz Socijaldemokratske stranke i bratanac ubijenog srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića, navodi za Danas da kao advokat može da razume da se neko brani ćutanjem, „jer zakon predviđa takvu mogućnost, međutim, uvek sam tvrdio da čovek mirne savesti nikada ne treba da ćuti, već glasno da brani svoju čast i ugled kad neko uperi prst u njega“.

„Kada su lažno optužili mog strica Olivera Ivanovića za nešto što nije uradio i time pokušali da ga uklone sa političke scene, on se nije branio ćutanjem ili bekstvom. Lični ugled i ugled cele porodice Ivanović je branio dostojanstveno, istinom, podignute vlade. Nije ćutao“, ističe Ivanović.

Beširi: Ratnici odavno trebalo da nestanu sa političke scene

Naim Leo Beširi, izvršni direktor Instituta za evropske poslove, kaže za naš list da je važno da se utvrde sve okolnosti i navodi koji terete Haradinaja za zločine na Kosovu – „bez utvrđivanja činjenica nije moguće pomiriti dva naroda koji su u najlošijim političkim i društvenim odnosima u istoriji“.

„Haradinaj računa na dve stvari – na odbranu ćutanjem i nacionalizam. Ćutanjem prebacuje sav teret dokazivanja na tužilaštvo, koje će biti na testu da li će omogućiti suđenje zasnovano na dokazima i izlaganjima svedoka koji će imati dobru zaštitu. S druge strane, Haradinaj će imati najbolje moguće advokate. Nacionalizam, kao i u svakoj zemlji u regionu, daje najbolje rezultate na izborima, što će Haradinaja učiniti nezaobilaznim faktorom u donošenju odluka u skorijoj budućnosti, sada, kada mu popularnost na Kosovu nikad nije bila veća. Lopta je na terenu tužilaštva, a najviše mogu da izgube građani Kosova i Srbije. Odavno je trebalo da ratnici i huškači na rat nestanu sa političke scene – pošto neće biti sklonjeni na izborima, možda će sud da ih smesti u zatvor“, smatra Beširi.

Rašković Ivić: Nema više svedoka, Haradinaj se već izvukao

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, ocenjuje za Danas da se Haradinaj „već izvukao“, pošto su svedoci njegovih zlodela nestali ili ubijeni.

„Haradinaju sada ostaju ćutanje i obećanja Kosovarima da će se vratiti, a scenario trijumfalnog povratka mu je već jednom „prošao“ i on veruje da se to može ponoviti. A ako se zaista ponovi, onda su i sud i pravo svedeni na farsu“, ističe Rašković Ivić.

Miletić: Izborna kampanja, smatra da premijerski mandat može uticatina proces protiv njega

Petar Miletić, bivši potpredsednik kosovske skupštine i aktuelni član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, kaže za Danas da Haradinaj očigledno kupuje vreme jer želi da učestvuje u izbornoj kampanji koju je najavio u kratkom periodu.

„Haradinajeva odbrana i izjava da se „vraća da služi narodu Kosova“ je u službi što boljeg izbornog rezultata, kako bi se nametnuo kao faktor bez koga ne može da se rešava kosovsko pitanje. Dakle, želi još jedan premijerski mandat, smatrajući da to može imati uticaja i na sudski proces“, poručuje Miletić.

Trajković: To što Haradinaj ćuti, ukazuje da je bilo reči o ubistvima Albanaca

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije, Rada Trajković izjavila je da to što Ramuš Haradinaj nije progovorio o detaljima optužbi i saslušanja pred tribunalom u Hagu ukazuje na to da je možda bilo reči o ubistvima Albanaca, Rugovinih ljudi, a to bi mu, zaključuje ona, narušilo rejting.

Trajković je ocenila da će Haradinaj nastojati da kapitalizuje svoju poziciju heroja i branitelja interesa Kosova koju je pokušao da stvori odlaskom u Hag, te da će Haradinaj pokušati da bude učesnik u političkoj igri na narednim izborima, a ostaje da se vidi da li će mu to i uspeti.

„Albanskom biračkom telu dosta je i Haradinaja i Tačija, dosta im je tih ratnih opcija“, rekla je Trajković za FoNet, a prenosi N1.

Izvor: Danas,Kossev

Comments

Pročitaj još