Dačić: Još jedna zemlja povlači priznanje Kosova

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je Skupštini Srbije da se nada da će za dan, dva moći da saopšti da je još jedna zemlja povukla priznanje Kosova, i to će, kaže, biti četrnaesta po redu koja je to učinila.

Ivica Dačić je rekao da su od proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova od 2008. godine do 2012. godine, 84 zemlje priznale Kosovo, a da je od 2014. godine kada je on postao ministar spoljnih poslova 13 država povuklo priznanje, a sedam je priznalo Kosovo.

“Za dan, dva nadam se da ću moći da saopštim i 14. zemlju”, rekao je Dačić i podsetio na strašan pritisak na Srbiju da odustane od aktivnosti sa ciljem povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, dok bi Priština mogla da se bori za članstvo u Interpolu i drugim organizacijama.

“Sa tim je gotovo, upozoravam sve, sutra i prekostura će imati reakciju na to, nastavljamo našu borbu za povlačenje priznanja nezavisnost Kosova”, rekao je Dačić i dodao da bi u suprotnom to značilo da Srbija treba da aplaudira i gleda ulazak Kosova u Interpol.

Dačić je naveo da Briselski sporauzm, koji je potpisao, nigde ne definiše da Kosovo treba da bude član međunarodnih organizacija.

Učešće u regionalnim organizacijama i inicijativama su definisali sporazumi pre Briselskog koje je potpisao Borko Stefanović i to pod određenim uslovima – sa zvezdicom i fusnotom, dodao je on.

“Kada je reč o UN, Savetu Evrope, Unesku, Interpolu nikakav sporazum ni dogovor ne postoji. Kažu ukinućemo takse a vi nas pustite u te organizacije. To ne dolazi u obzir, jednostrani akti ne smeju da budu razmatrani kao deo dijaloga”, rekao je Dačić uz podsećanje da je dijalog u problemu zbog nerazumih poteza Prištine.

Dačić je sve to rekao komentarišući pitanja poslanika koja su se odnosila na Poglavlje 31 – usklađivanje spoljne bezbednosne i odbrambene politike Srbije sa politikom EU koja, kao je naveo, danas iznosi oko 63 odsto.

Izvor: RTS / Tanjug


Comments

Pročitaj još