• Početna>
  • Vesti>

Potpisan memorandum za veće učešće građana u donošenju odluka

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović popisao je danas u ime lokalne samouprave Memorandum o razumevanju sa Međunarodnom asocijacijom za upravljanje gradovima/okruzima (ICMA), koji će omogućiti međusobnu saradnju na projektima u cilju većeg učešće građana u donošenju odluka.

Memorandum je deo USAID LEGA projekta (Aktivnost efikasna lokalna samouprava), koji za cilj ima poboljšano, pravično, efikasno i transparento upravljanje opštinom prema prioritetima građana i učestvovanje nevećinskih zajednica u demokratskim strukturama, kao i povećano učešće svih zajednica u opštinskim strukturama.

Popović je tim povodom istakao da je učešće građana u donošenju lokalnih odluka jedina garancija da će te odluke biti donete u njihovom interesu.

„Potpisivanje današnjeg memoranduma pokazuje da kod Opštine Gračanica postoji volja za učešćem građana u opštinskim planovima i odlukama. Saradnja na usposvaljanju mehanizama za sistematsko uključivanje mladih, žena i manjinskih zajednica je od posebne važnosti sa Opštinu Gračanica“, kazao je Popović.

Popović je istakao da bi građani trebalo da budu što bolje informisani o odlukama i planiranim projektima koje donose lokalne samouprave, ali i da budu konsultovani prilikom trošenja sredstava iz budžeta.

„Transparentnost opštinske uprave je nešto što se podrazumeva, što je obavezno i što se poboljšava konstantno, jer Opština Gračanica, a i sve druge institucije, pre svega moraju da budu otvorene za svakog svog građanina. Zato ovaj USAID LEGA projekat ima našu podršku“, kazao je Popović.

Osim Opštine Gračanica isti memorandum potpisalo je još trinaest partnerskih opština LEGA, od kojih i devet sa srpskom većinom.

„Ovih dana smo završili asfaltiranje lokalnih puteva i mnogo građana je došlo tek po završetku radova. Krenućemo zato transparentno, da obiđemo sve mesne zajednice, sva sela i zaseoke i da tražimo mišljenje građana, da ih pitamo šta to treba uraditi, ne samo za infrastrukturu, već i za razvoj poljoprivrede, malih biznisa i slično, tako da je ovaj projekat USAID-a dobar“, kazao je gradonačelnik Zubinog Potoka Srđan Vulović.

Memorandum su potpisali i direktor LEGA Danijel Šerban, dirktorica USAID-a na Kosovu Liza Magno i ministarka administracije i lokalne samouprave Andrijana Hodžić, koja je istakla da će to ministarstvo opštinama pružiti neophodnu podršku u ostvarivanju ciljeva.

Izvor: Opština Gračanica

Comments

Pročitaj još